1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Напред. Не се отказвайте! – това е посланието на Александър Нанов към всички, които желаят да се занимават с биоземеделие

Напред. Не се отказвайте! – това е посланието на Александър Нанов към всички, които желаят да се занимават с биоземеделие

Със собствена инвестиция младият фермер създал 45 дка биомалиново насаждение

 

 - Защо БИО?

Виждам тенденция, че хората се насочват към консумирането на биопродукти, защото са по-здравословни и мисля, че биоземеделието има бъдеще. Биопроизводството, като цяло, спомага за опазването на пчелите и природата.

 - Как и кога се насочихте към биоземеделието?

Занимавам се с биоземеделие от 7 години. През ноември 2015 година беше изградено насаждението с малини. Намира се близо до гр. Самоков, на около 1000 метра надморска височина. Нивата, която взехме от общината, беше в окаяно състояние. Сега мога да кажа, че е едно прекрасно насаждение и се чувствам много удовлетворен от себе си. Отглеждам два сорта малини. Единият е летен, другият е есенен. Насажденията са около 45 дка, биосертифицирани са от 3 години.

 - Трудно ли беше да стартирате този бизнес?

Цялата инвестиция е собствена. Работих в чужбина, като исках да спестя някой лев и да направя нещо свое. Идеята не ми беше точно земеделието, но мои приятели и вече колеги ме подтикнаха към това начинание, за което не съжалявам. То се оказа една добра инвестиция, която се надявам да развием в бъдеще.

 - Как се научихте на биоземеделие?

Преминах курс на обучение по биологично земеделие. Обогатих моите знания и това ми дава кураж да продължа напред.

 - Представете сортовете, технологията.

Летният сорт е много по-ароматен. По-вкусен е, с много по-голяма захарност, но е по-дребен. При него има повече ръчен труд. Късният сорт е по-едър, но е по-кисел, много по-издръжлив е на неблагоприятни климатични условия.

Напояването е капково. Но може да се дъждува. Затова искам да направя инвестиция в инсталация за дъждуване, като по този начин качеството и добивите ще се увеличат със сигурност.

Торовете, които ползваме, първо трябва да бъдат одобрени от нашата сертифицираща фирма. Определено при биопроизводството и торовете, и препаратите за растителна защита с по-скъпи.

 - Как се осъществява контролът върху биопроизводството?

Прави се веднъж годишно от сертифициращата фирма. Имаме дневници, в които се описват всички обработки, третиране с препарати за растителна защита, торене, добиви.

 - Как се постига икономическа ефективност в биопроизводството?

Като цяло, по-високата цена определено би трябвало да ни покрие разхода за ръчен труд и за сертификацията. Добре, че е обвързаното подпомагане, което покрива голяма част от разходите.

 - Какви са добивите от биомалините при благоприятна година?

В нашия район до 800 кг/дка мисля, че е доста добра реколта.

 - Къде продавате биомалините и имат ли добра реализация?

Основно на фермерски пазари. Започваме да предлагаме продукция от средата на юни. Имаме малка пауза между двата сорта. Ако няма ранни слани, може да имаме малини до края на ноември.

Пазар за биологични малини в момента има. Тази година при цената има раздвижване и търсенето е доста добро.

 - Как трябва да се стимулира пазарът на биопродукти?

Биопродуктите трябва да се рекламират. Да се насърчават хората да ги консумират.

С повече реклама. С повече подпомагане на производителите. Насърчаване на младите земеделци да се занимават с този вид земеделие.

 - Какво Ви вдъхновява?

Черпя енергия от моите клиенти, след като чувам мили думи от тях и това ме стимулира. Това е много окуражаващо и ме подтиква с любов да продължа да гледам това насаждение.

Хората ми благодарят, което ми даваха кураж да продължа напред. Определено съм щастлив, че съм биоземеделец и най-вече, че го практикувам в собствената си страна и давам пример на останалите. Към всички, които желаят да се занимават с биоземеделие мога да ви кажа: Напред. Не се отказвайте. Това е бъдещето. Аз не съжалявам и определено мисля, че и вие няма да съжалявате.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.