1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Теодор Антов: Доволен съм от биосубсидията – покрива ми доста разходи

Теодор Антов: Доволен съм от биосубсидията – покрива ми доста разходи

В биопроизводството е необходимо най-вече търпение

 

- Г-н Антов, защо био?

Биоземеделието е философия на живот. Избрахме био, защото искаме храната, която произвеждаме, да бъде храната, с която са се хранили нашите деди. Идеята да се прави биопроизводство е не толкова печалбата, колкото да се създаде нещо, което да ни радва душата. Това помага на клиентите да се хранят с биопродукти, които са много по-вкусни и полезни.

 - Разкажете за Вашата биоградина.

Биоградината е на площ от 90 дка. Началото беше дадено преди 17 години с едно идване на една зам.-министърка на земеделието, която подписа договора със САПАРД. Едно случайно идване тук ни даде нов тласък в живота. Хвърлихме доста сериозни усилия да създадем една хубава градина на точното място. Какво имам предвид? Кюстендилският район е съвършен за производство на череши. Тук са най-вкусните череши в цяла България.

 - Как се научихте да произвеждате био?

Стъпка по стъпка. С добър агроном. Прочитайки доста книги. Тук е идвал и проф. Каров, който ни даде най-ценните съвети. В България имаме прекрасни научни сътрудници, агрономи и когато се доверявам на тях, никога не правя грешки.

 - Какви усилия стоят зад биопроизводството?

Усилията, които стоят зад биопродуктите, са най-вече търпението. Не трябва да се очакват бързи резултати. Доволен съм и вече има добър икономически ефект, който се наблюдава от 4-5 години. Успешно реализираме продукцията.

Производството на биопродукти е въпрос на чест. Когато се създаде добро име, продуктите се продават по-лесно.

 - Каква е Вашата мисия?

Произвеждайки чиста храна, ние опазваме околната среда, пчелите и всички полезни насекоми. По този начин се опазва и самата почва. Тя остава такава каквато е била преди хиляда години. Използваме само разрешени за биоземеделието препарати. Торим с оборски тор.

 - С какво биопродукцията се различава от конвенционалната?

Биочерешите са по-дребни от конвенционалните, но пък са по-вкусни и полезни. Също така един биопродукт може да бъде разпознат по биологото и сертификата, издаден от сертифициращата фирма.

Моите впечатления са, че доверието към биопродуктите се увеличава. Все още има клиенти, които не вярват или са доста скептични, но то си е за тяхна сметка. Искам да ги успокоя. Контролът е жесток - от страна на сертифициращата фирма, която взима проби от почвата, от плодовете. Контрол се осъществява и от ДФЗ. Прави се контрол на документацията, която е доста сериозна и продробна. Отделно самите клиенти също правят проби.

 - Как се развива пазарът на биопродукти според Вас?

Според мен пазарът е развит. Много млади хора искат биопродукти. Във всички големи търговски вериги има обособени биощандове. Биопродуктите не се продават трудно, особено в момента. Реализираме черешите най-вече на българския пазар. Имаме запитвания от Румъния и Австрия.

 - На каква подкрепа разчитате като биопроизводител?

Аз съм много доволен от субсидиите за биопроизводство. Практически без тези субсидии е невъзможно да се направи една такава градина. Тези субсидии са много полезни, особено в началото, когато няма плододаване, а има само разходи.

 - Защо биопродуктите имат по-висока цена?

Защото биопрепаратите са по-скъпи, отколкото конвенционалните. Това е едната причина. Другата причина е, че добивите от биоградините са по-ниски.

Аз искам да направя така, че биопродуктът да стане по-евтин от конвенционалния. Ние доказахме, че биосубсидията покрива разходите за пръсканията, труда и други разходи. Това е голямо постижение за нас.

 - Ще затваряте ли цикъла на производство?

От миналата година започнахме да произвеждаме сокове, като даваме суровина на сертифицирани фирми за производство на биосокове. Соковете са студено пресовани. Имат изключително качествени съставки и са много полезни за деца, за болни хора, за хора с алергии и други имунни заболявания. 250 грама сок сутрин е една чудесна закуска.

 - Какво Ви вдъхновява?

Изключително съм горд от това, което създаваме. Не само заради плодовете, които произвеждаме, а заради начина на живот. Този начин на живот е много по-различен от това, което съм правил досега. Тук се чувствам спокоен. Въздухът е чист. Природата ме успокоява и ме прави щастлив.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.