1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Цветан Цеков: Биологичната храна трябва да бъде застъпена на 100% в училищата

Цветан Цеков: Биологичната храна трябва да бъде застъпена на 100% в училищата

В новата ОСП трябва да има бурно стимулиране на биопроизводството

 

 - Г-н Цеков, защо био?

Здраве и дълголетие се постигат със здрава и чиста храна. Това е единственият начин на стопанска дейност - отглеждайки по принципите на биологичното производство, да запазиш природата на 100% такава каквато е.

 - Вие сте пионер в биологичното земеделие в България. Представете стопанството накратко.

Повече от 20 години съм биологичен производител на ябълки, круши и вишни на площ от 370 дка. Доказан биологичен производител с достатъчен авторитет в България и чужбина.

 - Кой може да бъде биопроизводител?

Особена порода са истинските биопроизводители. Първо, те вярват в нещо, в което другите не вярват. Т.е. едни много големи оптимисти. Това са хора, които рискуват и не ги е страх. Биопроизводителите са трудолюбиви. Това са хора, които търсят новото предизвикателство, търсят това, което друг не може да го направи и в същото време са много свързани с природата и с чистата храна.

Именно биопроизводството е бъдещето на хранителната индустрия и всеки един потребител трябва да се храни с биопродукти.

 - Трудности много, но преодолими ли са?

Това е изключително трудно и уязвимо производство. Биологичното производство е такова, че не разполагаш с методи, които могат на 100% да защитят реколтата. Винаги има риск. Вероятността да загубиш реколтата е огромна.

Не съжалявам, че съм биопроизводител, макар че е имало достатъчно много поводи за това. Все пак, когато тръгнеш по един нов път, който е непознат, винаги има едни много сериозни и понякога на пръв поглед непреодолими препятствия, но това не ми попречи да вървя и да го извървявам всеки ден.

 - Разкажете за сортовете, за растителната защита.

Отглеждам над осем сорта ябълки. Торовете и препаратите, които ползваме, са с природен произход. Именно това е голямата трудност, тъй като те са много щадящи и не са достатъчно агресивни, за да могат да преодолеят проблемите. Ползваме феромони, които са широко известни. Използваме микроорганизми. Бактерии. Използваме антагонисти насекоми, които внасяме от чужбина. Напояването правим с планинска вода.

 - Пчелите вероятно се чувстват в рая във Вашето стопанство.

Освен че ги опазваме, ние спомагаме те да населяват един органичен хабитат. Имаме 120-130 наши собствени кошери. Има и много сериозна популация от диви пчели. Няма проблеми с опрашването. Биоразнообразието не е унищожено в резултат на нашата стопанска дейност. В нашите масиви живеят също така сърни и зайци.

 - Как европейските инвестиции могат да подкрепят едно такова модерно стопанство като Вашето?

Аз смятам, че няма модерно стопанство, което да не се е възползвало от европейските програми. Те са създадени, за да могат да подпомогнат и да компенсират част от разходите. Това е изключително сериозна помощ. Можеш да си организираш стопанството, така че технологично да бъде на ниво и да можеш по-лесно да преминаваш през всякакви препятствия. Имаме високотехнологични машини, които са компактни и могат да обработват по подходящия начин, технически средства за бране и т.н. Много са скъпи тези инвестиции. Без помощта на европейските програми нещата или няма да се случат, или много трудно ще се случат.

 - Как трябва да се формира потребителската култура към био-то? Какво бихте казали на децата – защо да се хранят с биопродукти?

Ако искат да бъдат здрави и силни, да се хранят само с биологична храна. Трябва да се работи върху здравната и потребителската култура. Това трябва да става още в семейството. Самите родители трябва да са осъзнати и наясно какво значи биологичен продукт. Каква е разликата от конвенционалния. В училищата педагозите също трябва да обясняват, за да могат от малки децата да свикнат и да са наясно какво е здравата храна. Когато има „здрави деца, има здрава нация”. Биологичната храна в училищата трябва да бъде застъпена на 100%.

bio-qbalki

 - Каква е разликата между една биологична и една конвенционална ябълка?

Една истинска биологична ябълка е със запазена структура на кристалната решетка. Тя е много енергийна и се разчита на 100% от организма. Има на 100% хранителна стойност. Докато при конвенционалните ябълки, това е научно доказано, че над 72% от хранителната стойност е загубена, няма я. Когато хората опитат нашите плодове, те казват: Това е нереално, къде го има това нещо. Къде съществува?

 - На каква подкрепа трябва да разчитат биопроизводителите?

Това е изключително рисково производство. Разходите са много по-големи за единица площ, а добивите са много по-ниски. Именно тази разлика трябва да бъде компенсирана от държавата и тя да стимулира производителите да поемат тези рискове. Трябва да бъде активиран целият обществен сектор. Държавата има механизми. Училищните схеми са една добра платформа, чрез която може да се подпомага пласирането на биологични продукти. Просто да бъдат увеличени доставките. Ще Ви дам пример. Във Франция благодарение на училищните схеми пет пъти се е увеличило производството на биологична продукция.

 - Какво мислите за предвидената подкрепа за био-то в новата ОСП?

Средства винаги ще има в държавата и ако бъдат насочени към хората, които наистина произвеждат, няма да има проблем. Така че, като макрорамка параметрите са добри. Много добри, но оттук насетне борбата е много сериозна. Тези средства трябва да послужат за едно бурно стимулиране на това производство. Без помощ и подпомагане няма да стане.

 - Как един конвенционален производител може да стане био?

За да поеме този риск - да произвежда биологична храна, първо трябва да бъде осъзнат - да приеме тази философия. Да приеме този начин на мислене и трябва да има съответната мотивация, ако щете пазарна, финансова и административна, за да може да поеме този риск. Нека да виждат успешните практики. Успешните производители. Нека да се допитват. Да търсят опит от тях. Смятам, че има достатъчно стимули в държавата, които могат да ги накарат да поемат този труден, но така интересен и достатъчно предизвикателен път и накрая когато го извървят, смятам, че ще имат и удовлетворението, и радостта от постигнатите успехи.

Аз лично имам ноу-хауто и знам по какъв начин да го прилагам в моето стопанство. Аз, вечният оптимист, искам и се надявам много земеделски производители да се насочат в тази посока. Политиките са такива. Силно се надявам България да позеленее. Още се надявам, че може да стане „Зелената градина на Европа”.

 - Какво е Вашето вдъхновение?

С течение на времето със сигурност това вдъхновение се модифицира, но то не намалява. Без отношение, без енергия, без вдъхновение нещата няма как да се случат.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.