1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Виолета Йотова, биопроизводител: Не трябва да се отказваме

Виолета Йотова, биопроизводител: Не трябва да се отказваме

Който иска да се занимава с биоземеделие, трябва да прояви повече упоритост и търпение

 

 - Виолета, защо био?

Биопроизводството е трудоемка работа, но въпреки това във времената, в които живеем, е нужно да консумираме по-чисти продукти. Все пак трябва да има някаква ниша за хората, които са решили, че трябва да живеят здравословно, която да може да задоволява техните потребности. Аз самата предпочитам да употребявам продукти, които са отгледани по биологичен начин, които са чисти и затова реших, че трябва да предлагам на потребителите точно такива продукти.

 - Как започнахте да отглеждате мурсалски чай?

Отглеждам мурсалски чай по биологичен начин, като производството е сертифицирано от 2020 година. Първоначално бяха само 3 дка, но впоследствие поради все по-голямото търсене разширихме насажденията и към момента вече са 7 дка.

 -А защо точно мурсалски чай?

Виолета ЙотоваМурсалски чай

От много малка любовта ми към природата и билките не е стихвала. Буквално от първи клас аз съм започнала да ходя в планината да бера билки, цветя, букети и дойде момент, в който реших, че трябва да се занимавам с това, което ми харесва.

Прецених, че най-доброто нещо, което мога да направя, е да отглеждам билки. Мястото, където отглеждам чая, в село Зверино, в Искърското дефиле, е закупено. Тук не беше обработвано поне 50 години и почвата е много чиста. Селото е с надморска височина 500 метра. Култивираният мурсалски чай няма пречка да бъде отглеждан и на по-ниска височина от 1000-1200 метра. С отглеждането по чист начин на мурсалския чай създадохме благоприятна среда за съществуването на множество животински видове. Щом те са тук, значи всичко, което правим, си заслужава, тъй като е много важно тази верига, която природата е създала, да се развива и по някакъв начин да се запази.

Мурсалският чай е изключително медоносно растение. За наша лична употреба имаме два кошера, които са разположени в самия край на имота и когато чаят започне да цъфти, тук е пълно с пчели.

 - Разкажете за технологията на отглеждане.

Периодът, в който чаят се развива - от засаждането до получаването на първа пълноценна реколта, е около двугодишен. Не влагам никакви препарати, дори и позволените за биологично земеделие.

Отглеждането на мурсалския чай се случва на няколко етапа. Стръковете се засаждат през есента. Развиват се доста бавно. През пролетта активно почистваме насаждението от плевели. Растенията се окопават внимателно, тъй като коренът на чая не трябва да бъде засегнат.

Мурсалският чай започва да цъфти от края на май до началото на юни. Тогава е много интензивна работата, тъй като трябва да бъде обран за кратък период от време и в точно определен момент на цъфтежа.

След като приключи събирането на реколтата, работата естествено не свършва. Продължаваме да отстраняваме плевелите. Лятото е периодът, в който ако има засушаване, се налага да се правят поне две-три поливки и така до есента, когато следва да бъдат подновени растенията.

 - По-трудно ли е био-то?

Работата е много трудоемка. Почистването на плевелите. Засаждането. Поливането. Брането на чая. Целият процес е много дълъг и труден, защото отглеждаме растенията без химия.

 - Какви инвестиции направихте в производството?

Всичко, което съм създала тук, е с мои лични средства. През 2020 за пръв път участвах по мярка 11. Надявам се, че ще получа средства, които поне в минимална степен ще компенсират разходите, които генерираме за поддръжка на тези площи.

 - Как и къде реализирате чая?

Цикълът на производство затворихме още след събиране на първата реколта, тъй като запитванията за закупуване на чай бяха доста. В началото го продавахме на килограм в кашони, но впоследствие се наложи да направим и по-малки разфасовки, тъй като голяма част от хората предпочитаха да си взимат пакети. Опакован по този начин, чаят има добавена стойност и съответно е по-рентабилно на нас, като производители, да го предлагаме в този вид.

Реализираме продукцията си в магазини. Работим с две вериги. Също така и онлайн продаваме. Освен мурсалски чай, предлагаме и 12 вида диворастящи билки, които въпреки че не са биосертифицирани, са много чисти, защото ги берем високо във Врачанския Балкан.

 - Как се развива пазарът на биопродукти, според Вас?

Въпреки по-високата цена, на която се предлагат като цяло биопродуктите, потребителите им се доверяват. През последните години консумацията на биопродукти е много завишена.

 - Каква трябва да бъде агрополитиката, за да се развива биоземеделието в България?

Смятам, че трябва да бъдат предвидени допълнителни компенсации за биопроизводителите, за да могат да бъдат разширявани площите ежегодно и в крайна сметка да бъдат произвеждани много по-чисти продукти.

При разговори с мои колеги често пъти сме обсъждали трудностите, с които се сблъскваме, но въпреки това всички сме наясно, че не трябва да се отказваме. Всички хора, които се занимават с биопроизводство, са доста упорити, работят с много хъс.

Аз бих дала съвет на други хора, които смятат или се колебаят дали да започнат да се занимават с биоземеделие, да го направят въпреки трудностите, въпреки разходите, въпреки ангажиментите, с които ще се сблъскат и да не се отказват. Да проявят повече упоритост и търпение.

 - Какво е Вашето послание към потребителите?

Биопродуктите са здраве и затова сложете на трапезите си биологични продукти, с които да нахраните себе си и вашите деца. Подарете си здраве и щастие занапред в годините.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.