1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Атидже Алиева–Вели: Най-важният момент в новата ОСП са екосхемите

Атидже Алиева–Вели: Най-важният момент в новата ОСП са екосхемите

Ще се има предвид икономическото състояние на държавите членки

 

 - Преди дни беше договорено неофициално политическо споразумение по новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. То беше подкрепено и от Съвета на министрите на 28 юни. Какъв е фокусът по новата ОСП вижте в следващото интервю с Атидже Алиева-Вели, евродепутат и член на "Обнови Европа".

"Ключовите моменти са няколко. Ще започна с най-важният, така наречените Екосхеми – зелената архитектура в Общата селскостопанска политика. Компромисът, който се постигна е 25 % от средствата по първи стълб да бъдат изразходвани за екосхеми и 35 % от инвестициите по втори стълб да бъдат за „зелени“, екологични...Хубавото е, отново подчертавам, че държавите членки ще имат гъвкавост. Ще има възможност за обучение първите две години – 2023 и 2024 година. Дори и да не бъде изразходван целият размер на предвидените средства, ще има възможност в следващите години той да се наваксва и те да се прехвърлят между мерки и стълбове", разкри г-жа Вели.  

 - Екосхемите ще бъдат задължителни за получаване на средства. Това ще затрудни ли родните фермери?

"Ще бъдат задължителни, да. Екосхемите са част от условността. Не очаквам да затрудни родните фермери, ако си разработим Стратегическия план в съответствие с техните нужди. Назад във времето виждаме, че има интерес към този тип мерки в настоящия програмен период, разбира се и в отминалия, затова много е важно да чуем мнението на сектора, да впишем в националния стратегически план мерки, които те ще могат да прилагат и имат нужда, така че да бъдат по-екологични, да се борят с измененията в климата", добави българският евродепутат.

 - Ще се има ли предвид различното икономическо развитие на всяка от страните членки?

"Да. Има се предвид различното икономическо развитие, различното ниво, от което тръгваме, защото знаем, че северните държави са доста по-напред в прилагането на екологични мерки и опазването на околната среда във всички сектори. Именно затова беше важно да се даде достатъчна гъвкавост на държавите членки при изготвянето на националните стратегически планове и в същото време беше важно да запазим общностния характер на земеделската политика", завърши Атидже Алиева-Вели.

Припомняме, че на 25 юни преговарящите в Евопейския парламент постигнаха неофициално политическо споразумение по новата ОСП. То беше подкрепено и от Съвета на министрите на 28 юни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.