1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. ОСП гарантира продоволствена сигурност и грижа за околната среда в Европа

ОСП гарантира продоволствена сигурност и грижа за околната среда в Европа

Момчил Неков, бивш евродепутат

 

 

- Г-н Неков, парите на европейските данъкоплатци и ОСП - как се връщат те като блага към обществото?

Благодаря ви за въпроса, защото той е много важен. Хората винаги си задават въпроса защо трябва ние да плащаме за ЕС и после тези пари да отидат в определен сектор. Простият отговор е следният - за да е по-евтино месото, това е благодарение на ОСП. За да има гарантирани доходи за фермерите и да останат те в селските райони, затова точно е тази ОСП. Тук обаче въпросът е следният - как държавата, чрез националната политика, разпределя тези средства справедливо.

- Като обществени блага можем да разбираме качеството на храната, климата, опазването на околната среда. Какво още?

Борбата с климатичните промени, запазването на биоразнообразието, а не да вървим към монокултурно земеделие в България, основно със зърнопроизводство...

- Как ОСП спомага за постигане на конкурентосопособност на земеделското производство на общия европейски пазар?

Тук, освен за конкурентоспособност, говорим и за чисти и качествени продукти, които са на трапезата на европееца. ОСП играе силна роля в няколко насоки: да намалява цените, като в същото време запазва качеството. Европа е на първо място по качество за производство на храни и продукти в света. Важните задачи са запазването на биоразнообразието, борба с климатичните промени и инвестиции в развойна дейност, за да се преборим с широката употреба на пестициди, които влияят негативно на почвите и подпочвените води.

- Как ОСП подкрепя производството на качествени земеделски продукти?

Чрез регламентите, които пазят потребителите. Има едни високи стандарти, които трябва да бъдат спазвани. За да спазиш тези високи стандарти, ти биваш подпомаган чрез директни плащания, чрез обвързана подкрепа, чрез други мерки за зелени плащания, агроекология и ПРСР.

- В качеството си на евродепутат Вие представихте доклад за ефекта на биологичните храни и земеделие върху човешкото здраве. Какви са те?

Тук имаше много конкретни данни. Например, ако майката консумира биологични продукти, това оказва много благотворно влияние върху плода. В същото време влияе върху намаляването на редица болести. Тук най-вече говорим за пестицидите, които са в храните. От друга страна е добавената стойност за производителя. Защото търсенето на биопродукция е два пъти повече от предлагането. Това означава, че държави като България имат уникален шанс да отговорят на това търсене, първо на национално и сред това на европейско равнище. И ние точно тези възможности не ги използваме.

- В тази връзка какви са предизвикателствата пред бъдещата ОСП?

Политиката на ЕС в бъдещия програмен период ще бъде с 30 % увеличение на средствата за борба с климатичните промени - един основен проблем, опазване на биоразнообразието, на околната среда, на почвата и подпочвените води от пестициди... Това е основната роля на ОСП. Също така гарантиране на доходите на земеделците, осигуряването на продоволствието в Европа чрез подкрепа на производство на вкусни и качествени продукти, обновяването на поколенията.

Можем да добавим още достойно заплащане на земеделския труд. Основно предизвикателство ще е и дигитализацията на сектора и как ще се справим ние.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.