С помощта на евросредства постигнахме по-високо качество на продуктите и намалихме тяхната себестойност

Стойко Кировски, собственик и управител на преработвателно предприятие

 

- Г-н Кировски, представете ни накратко Вашето предприятие!

Аз и моята съпруга сме създали фирмата точно преди 25 години. Ние сме специалисти в областта на хранителната промишленост, това сме училии и сме може би едни от малкото хора, които се реализираха като специалисти в България. Фирмата ни се намира в Пловдив, в нея работят 60 човека. Имаме над 200 асортимента в производството на конфитюри, сладка, мармалади и други продукти от сладкарската промишленост. Имаме три цеха, като оборудването и самото строителство са направени с европейски средства. Първият проект, който направихме, беше през 2006 г. по Програма САПАРД. Тогава закупихме първите си технологични линии, с които започнахме работа. След това реалиирахме още два проекта по ФАР, един проект имаме за подобряване условията на труд за нашите работници. Имаме и проект по Мярка 123, с който закупихме още оборудване и построихме нов цех. Имам проекти към Световната Банка за внедряване и развитие, така че общо досега сме изпълнили 6 проекта и трябва да кажа, че правилното използване на европейските средства е изключително важно за всяко едно предприятие, защото така то се развива много по-бързо, отколкото ако разчита само на собстени средства или на кредити. По този начин ние успяхме бързо да влезем в кондицията на средния европейски производител на такъв тип стоки и успяхме да стъпим на доста пазари. Европейските пазари са част от тях, но имаме и доста атрактивни пазари извън Европа. Повече от 20 години работим с Япония, в момента най-големите ни продажби са в Китай. Това са много капризни, но пък много големи пазари и се гордеем, че продаваме там. Продаваме и в Израел, в САЩ, общо в над 40 държави.

- Как се подобриха работата и ефективността с помощта на европейските средства?

Вкарвайки нови машини, нови технологии, всичко това води както до по-високо качество на продукта, така и до намаляване на неговата себестойност, премахване на ръчния труд, а така се увеличава капацитетът на предприятието. В момента нашият капацитет е 3 хиляди тона годишно. Произвеждаме органик продукти, продукти за диабетици, както и суровини за сладкарската промишленост. Работим с почти всички вериги в България и се чувстваме комфортно.

 - Можем ли да кажем, че благодарение на ОСП предприятията произвеждат качествена и безопасна продукция?

По отношение на качеството всяко предприятие само определя в кой сегмент да работи. Колкото по-модерна техника имаш и колкото по-качествена продукция произвеждаш, така по-лесно стъпваш на капризните пазари, които са големите пазари. А по отношение на безопасността ние имаме създадени няколко системи и сертификати за контрол на предприятието.

- Усещате ли ползите от общия европейски пазар?

Разбира се, че ги усещаме. Той също е много капризен, трудно се влиза на него, но този пазар е голям и стабилен и когато веднъж стъпиш на него, вече се чувстваш комфортно. Много сме облекчени по отношение на документите.

- Каква според Вас трябва да е в следващата ОСП по отношение на преработвателния сектор у нас?

Много е важно България да си създаде приоритети в селското стопанство. Допълнително да субсидира производството на плодове, зеленчуци, които влизат в преработвателната промишленост. Държавите, които добре са си направили сметката, субсидират домати, праскови, корнишони - все продукти, които директно влизат в предприятията и носят принадена стойност. Ние специално работим само с българска суровина. Но на предприятия, които ползват пресни плодове или зеленчуци, понякога се налага да внасят от съседни държави.

 - По какъв начин дейността на предприятието Ви благоприятства региона и бизнес климата там?

Никак не са малко 60 работни места. Благодарение на нашето предприятие много хора в региона си намериха работа, и то млади хора. И това, което много ме радва е, че те, започнали преди толкова години, още работят при нас. Това означава, че работата при нас и заплащането им харесват, намират благодатна среда за труд.

- Можем ли да кажем, че такива предприятия като Вашето стопират обезлюдяването на селските райони?

По принцип е така, макар че нашият регион не е обезлюден. Ако такова предприятие се изгради в друг район, където няма работни места, би допринесло, естествено, за задържането на хората там. Затова може би е правилна политиката да се подкрепят предприятия, които са в по-обезлюдени райони. Това е една правилна политика.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.