1. Начало
  2. Интервюта
  3. От фермата до трапезата
  4. Владислав Стойков: Беше въпрос на отговорност и аз да стана земеделец

Владислав Стойков: Беше въпрос на отговорност и аз да стана земеделец

Обичам земята, обичам си работата, казва земеделският производител от гр. Попово

 

 - Вие сте млад фермер, успешен пример за приемственост в земеделието. Разкажете за Вашето стопанство.

Обработваме малко над 3 000 дка земя. Занимаваме само със зърнопроизводство, като сеем трите основни култури за България - пшеница, царевица и слънчоглед.

 - Как решихте да се занимавате със земеделие?

Баща ми се занимава със земеделие повече от 25 години и аз покрай него съм израснал по нивите и така се стекоха нещата, че и аз поех по този път. Беше въпрос на отговорност най-малкото, аз обичам земята, обичам си работата.

 - Какво Ви дава земеделието?

Земеделието ми дава най-вече свобода. Не мога да си представя да работя на компютър по 8 часа на ден.

 - Имате ли специално земеделско образование?

Имам специално земеделско образование - магистратура Растителна защита в Аграрния университет в Пловдив. Това, което ми харесва в земеделието, е чувството на свобода и свободното време през зимата.

 - Какво научихте от баща си?

От баща си научих да бъда отговорен и отдаден на работата и да не се скатавам, както се казва.

 - Вие искате да кандидатствате по мярката Млад фермер. Как държавата трябва да стимулира младите фермери?

Това, което може да направи държавата, е да облекчи административната тежест към земеделците.

 - Какви инвестиции сте направили в стопанството?

Много сме благодарни на Местната инициативна група Попово, че ни помогна да закупим техника. В предишния програмен период закупихме трактор от 110 конски сили, който ни служи основно за засяване, торене и пръскане, а в сегашния програмен период закупихме трактор с мощност 250 к.с. заедно с пръскачка. Тракторът разполага с GPS навигации и автопилот, а пръскачката - със секционен контрол, който ни позволява да спестяваме от препарати.

Много бързо се случиха нещата с нашия проект. Бързо бяхме одобрени и много бързо получихме финансирането след като придобихме машините.

Общо за двата периода сме получили субсидия в размер на около 230 хил. лева. Това са доста средства, които ни помогнаха да закупим добра и производителна техника. Ако не бяха тези средства, щеше да ни бъде много по-трудно да се справим финансово и да закупим тези машини.

cap-januari-23

Местните инициативни групи са много полезни за малките населени места. Задължително трябва да ги има, за да подкрепят нас, малките производители, защото без тях сме заникъде.

 - Какъв е ефектът от тези инвестиции?

Станахме много по-производителни. Спестяваме много време и гориво и работим много по-бързо, отколкото преди. Имаме възможност да се развиваме, да бъдем по-производителни в бъдеще.

 - Какво ново искате да направите, да надградите?

Това, което искам да надградя в стопанството, е да започнем да работим така, че да запазим почвеното плодородие и за следващите поколения.

 - Във Вашето стопанство какви зелени практики прилагате?

Това, което прилагаме като зелени практики, се постига с помощта на закупените машини и прецизните технологии, внедрени в тях – използване на по-малко препарати, по-малко утъпкване на почвата, по-малко изгорено гориво.

 - Земеделието достатъчно подпомаган бизнес ли е?

За малките земеделци трябва да се помисли повече. Да имат повече финансиране и достъп до пазар, говоря специално за зеленчуци и плодове, докато при нас, зърнопроизводителите, нашата стока е борсова и за щастие имаме пазар винаги.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.