1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пазари
  4. Илия Проданов: Цената на пшеницата е на стабилно лоши нива

Илия Проданов: Цената на пшеницата е на стабилно лоши нива

Планират се срещи с преработватели на слънчоглед за договаряне на сделки на зелено, информира председателят на НАЗ

Как се развива пазарът на зърно към момента?

Има доста количества зърно, които стоят на склад и търговци, които не са реализирали стоката си. Цените се задържаха на едни стойности от около 300 лв./т. предполага се, че и лятото ситуацията ще бъде подобна. До миналата седмица агрономически положението беше отчайващо за новата реколта и това създаде напрежение. Дъждовете донякъде върнаха настроението в сектора. Каква ще бъде себестойността през новата кампания и дали цените ще ни устроят - ще разберем, когато видим добива. Не мога да кажа, че се е подобрила пазарната обстановка, по-скоро се е стабилизирала и задържала на едни лоши нива. Нямаме го това раздвижване както беше през последните 2 години преди жътва, което се случваше в началото на май.

Прогнозата за по-нисък добив в Украйна може ли да е спекулативна?

В момента за Русия и Украйна няма как да има достоверност в цифрите във всички статистически данни на анализатори. Никой не може да каже в Украйна какви са засетите площи, какъв добив ще получат, какво ще приберат, на каква цена ще го продадат. Същото е и за Русия. Точно заради това, че няма добра информираност на стопаните не е ясно какво да предприемат. Не се знае Русия първо какво ще ожъне и как ще реши да го реализира, какви ще са потоците с кораби в Черно море. Това са въпроси за много, много пари.

Какво се случва с темата слънчоглед?

Задържа се цената от есента. Колегите реализираха количества на около 800 лв./т - такава беше цената в началото на пролетта. Не покрива себестойността, но това е ситуацията. За новия сезон по отношение на цената отново много голям фактор е Украйна.

Маслодобивните заводи от къде задоволиха мощностите си, имаше период, в който пазарът на български слънчоглед беше преустановен.

Като нямахме избор да предприемем друго, започнахме да продаваме. Производителите на масла работят със суровина от внос и от българския пазар. Към момента отношенията ни с тях са диалогични, дори обмисляме среща между двете асоциации, за да планираме едни добри взаимодействия и да нямаме такива сътресения. Да разгледаме възможностите за сделки на зелено, защото за нас е най-добър този вариант - да имаме предварителни договори.

Пазарът на рапица - каква е ситуацията там?

За жалост, изключително намалени са площите с рапица заради есенната липса на валежи в много райони на страната и тя вече не е традиционна за страната ни култура. Очакванията са, че цената ще бъде в рамките на 800 лв./т, поне за момента. Определящ е добивът, като прогнозите са много трудни. Това е култура с много голям потенциал, но трудно можеш да прецениш какво ще ожънеш преди да е влязъл комбайнът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.