Намаляването на ДДС ставката на хляба е единствената възможност за пазарна цена на насъщния

Снимка:

Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България

- Г-жо Кукушева, трето правителство категорично отказва деференцираната ставка ДДС за хляба, но Вие упорито продължавате да искате. Убедете ни защо трябва да има такава промяна?

- Темата е изключително важна, защото все по-голям става сивият сектор. Разнаваем е и за българските потребители и те вече, особено това лято го усещат пряко. Много често получаваме оплаквания, че хлябът има розови петна във вътрешността, наличие на мицел.

- Какво общо има това с ДДС-то?

- Сивият сектор произвежда хляб без контрол. Продава без да отчита необходимите данъци към държавния бюджет. По статистика към момента килограм хляб в България е 0,91 лв, без ДДС. По официална статистика 700 г – най-разпространената разфасовка е 0,61 лв с ДДС. Тринадесет стотинки е ДДС-то. Това е достатъчно голяма стойност, за да се търсят начини те да не бъдат платени и да се подплати кражбата по веригата. Ако пренесем европейския и по-точно румънския опит, би трябвало да искаме 75% намаляване на ставката, т.е. от 20% да минем на 5%. Но, ние сме по-разумни и искаме настоящото правителство аргументирано да започне стъпки по нотификация на ДДС на хляба на 10% със ясното съзнание, че това ще доведе до изсветляване на сивия сектор. Ако единицата ДДС на бройка хляб бъде само 10 или 5%, говорим между 3 и 6 стотинки ДДС на хляб. От една страна, крайната цена на хляба ще бъде по-ниска с определения процент за диференцираната ставка, от друга страна, кражбата става почти невъзможна, защото няма средства за обезпечаване на риска на кражбата. От трета страна, ще ви дам едни малки цифри. Сектор хлебопроизводство за 2012 г. е платил около 50 млн. лв. за осигуровки, 15 млн. лв. за ДОД. Този сектор, който е на светло, започва да се свива, очакваните приходи намаляват. Ако секторът се изсветли, очакваме увеличение на вноските към държавния бюджет с 10 млн. лв., което ще доведе до по-добър държавен бюджет. Намаляване на ДДС ставката не е мит. Нито е едно искане, което хлебопроизводителите подновяват всяка година. Това е единствената възможност за пазарна цена на хляба.

- Наистина ли смятате, че цената на хляба ще бъде понижена, като се има предвид, че хората от бранша непрекъснато говорят как в Европа тя е далеч по-висока, отколкото в България?

- Извършихме проверка в съседна Румъния. От 1 септември цената на хляба там е понижена със 7%, при 9% диференцирана ставка на хляба. Прекият потребител почувства веднага разликата и тази цена ще бъде стабилна и никакви фактори не биха повлияли за нейното покачване. Същият метод на изчисляване има в целия европейски пазар. Гарантирането и стабилизирането на цената има и друг ефект – от една страна, гарантиране на достъпа до него, а от друга – осигураване на работни места. И в момента правителството обяви като акцент в програмата си запазване и развитие на заетостта в сектора.

- Какъв е официалният отговор на правителството?

- Все още нямаме категоричен отказ. Аргументи от типа на: контролът ще се усложни, ще е почти невъзможен, очакваме да има изтичане на средства по неначисляване на ДДС, са меко казано несериозни. Старите европейски страни членки, които за нас са еталон за пазарна икономика и добър стандарт на развитие на определените браншове, особено в сферата на храните, имат диференцирана ДДС ставка. При този случай и при този пример трябва ли да вярваме, че няма данъчен и какъвто и да било друг контрол в ЕС.

Правителството, което предприеме подобен ход за промяна на диференцираната ставка, ще остане в историята, като първото правителство, което е поставило основите на пазарната икономика в хлебопроизводството.


интервю на Валентина Спасова
 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.