През 2013 г. очаквам много активни покупко-продажби на вторичния пазар на земя

Снимка:

Борислав Петков, председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

- Г-н Петков, укротиха ли се страстите на пазара на земеделска земя в България?

- Пазарът на земеделска земя е изключително стабилен и предпоставки за ескалации в цената поне към момента няма. Цените са стабилни, конкурентни в различните области и пазарът се движи предсказуемо, което е добро за инвеститорите. Цените варират в много широк диапазон в зависимост от плодородието на почвата, локацията и големината на парцела и започват от 200 лв. в Хасково до 1200 лв. в Добруджа. Най-голямо влияние оказва конкуренцията в съответното землище.

- По-високите цени на земята оказаха ли влияние върху рентите?

- Безспорно високата цена на земята покачва и рентата. Така например в Добруджа при цена на земята 1200-1300 лева рентата е около 100-110 лв.

- Кой купува и кой продава земя?

- Профилът на купувачите в последните две години се измени. Основните играчи на пазара са три групи. Това са земеделските производители, инвестиционните фондове и дружества и хората със свободни капитали, които вече са инвестирали средствата си в жилищни и извънградски имоти в урбанизирани територии и в момента насочват капиталите си в земеделска земя. Последният тип винаги съм определял като камикадзета поради факта, че наблюдавайки техните действия през последната година и половина, те не правят необмислени покупки в землища, защото искат да вложат парите си в земеделска земя. Това крие своите рискове от гледна точна на доходноста на инвестицията и след време, като направят анализ, че давайки например 1000 лв. и получавайки текуща доходност в размер на 2–3%, е несъизмеримо с евентуален банков депозит.

- Прогнозите Ви за динамиката на цените на пазара на земя през 2014 г.?

- Пазарът на земеделска земя през 2014 г. ще бъде ограничен откъм брой сделки. Причините са няколко. Първо, предлагането намалява, следвайки определена логика, защото земеделската земя у нас, която беше възстановена през 90-те години на миналия век, като обем в последните 5–6 години, е изтъргувана на 35–40%. Остават земеделски земи със спорна собственост, т.е. с голям брой наследници, голяма част от които не са в страната и това са т.нар. трудни сделки. От друга страна, голяма част от собствениците осъзнаха, че имат актив, който им носи доходност под формата на рента и все по-трудно решават да продават. Ако допреди две години първото нещо, което българинът продаваше, беше земеделската земя, то днес това е последното нещо. Така че не казвам, че ще има сътресения, но ще има някакво ограничение при предлагането на първичния пазар. Това обаче невинаги води до високи цени, защото инвеститорите преценяват каква земя купуват и какво ще направят след като се сдобият с нея. Като цяло пазарът ще се развива в положителна посока, защото аз очаквам през 2013 г. много активни покупко-продажби на вторичния пазар, т.е. на земи, които вече са били продадени, към тях е прибавена някаква стойност или са комасирани и те ще бъдат изложени на тезгяха за нови собственици. Дори нещо повече – смятам, че през 2013 г. ще има продажба на цели бизнеси. Когато си структурирал добре един бизнес и той е работещ, но не ти е това фокус на цялостната дейност, моментът да се разделиш с него е когато той е в апогея на развитието си.

                                                                    Интервю на Валентина Спасова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.