1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пазари
  4. Пшеницата в този момент не е най-перспективното зърно, което трябва да се произвежда

Пшеницата в този момент не е най-перспективното зърно, което трябва да се произвежда

Христо Беличовски – земеделски производител, гр. Кнежа

-Г-н Беличовски, вие обработвате около 70 хил. дка земя в районите на с. Остров, Горни и Долни Вадин, Кнежа и Еница. Жътвата вече стартира. Какви прогнози бихте дали за цените на основните зърнено-житни култури?
-Нямаме точни прогнози за цената на зърното. Има предложение за рапицата около 500 лева на тон.
-Тази цена удовлетворява ли ви?
-Това е сравнително добра цена на фона на останалите зърнени култури, защото разходът на декар за рапица е около 100-110 лв./дка и при един приличен добив може да има печалба около 20 лв./дка, което не е малко за земеделските производители.
-А за пшеницата какви са прогнозите ви?
-За пшеницата, според предварителни сделки на зелено, имаше цена около 170 лв./т, която се надяваме да се повиши. В противен случай на фона на това, което ще се получи тази година, пшеницата може да остане на загуба. Надяваме се цената да достигне и 200 лв./т, но всичко зависи от качеството на зърното. Моите предположения са, че производителите, които са произвели качествено зърно ще вземат по-висока цена.
-При какви ценови нива ще има по-голяма рентабилност?
-Най-удачната цена е високата цена! Добрите земеделски производители тази година могат да получат около 500 кг/дка от пшеницата и при цена 200 лв. ще има добри резултати.
-Ще продавате ли зърното, или ще изчакате?
-На зелено не сме продавали. Ще изчакаме първо да го приберем, след това според пазара, ще преценим дали да съхраняваме или веднага да го продадем. Или от двете по малко. Въпрос на преценка според ситуацията.
-Към рапицата как ще подходите?
-Рапицата е култура, която трудно се съхранява и предпочитаме веднага да я продадем, за да можем да посрещнем нуждите си, да си покрием разходите за горива, обработки на площите и други текущи харчове.
-Какви добиви очаквате?
-Очаквам около 300 кг/дка от рапицата и около 400-450 кг/дка от пшеницата.
-Според вас коя е най-перспективната култура в България?
-Според мен това е рапицата. На второ място слънчогледът. Общо взето техническите култури. Пшеницата в този момент не е най-перспективното зърно, което трябва да се произвежда.
-Защо така се получава?
-
Защото пазарът на пшеница не е толкова добър. Има свръхпроизводство в България на пшеница, което ние не можем да го потребим и сме зависими от износа. Пазарът у нас има потребности наполовина от пшеницата, която се произвежда в страната.
-Рапицата ще измести ли пшеницата?
-Със сигурност има тендениция, но не може да се върви до безкрай, защото рапицата изисква по-дълъг срок на сеитбооборот и не могат да се сеят огромни площи.
-Бихте ли коментирали националните доплащания за зърнопроизводителите –10 лв./дка.?
-Надяваме се да ги получим. Земеделието е трудно производство. Зависи изцяло от метеорологичните условия. Тези плащания ни дават сигурност, за да застраховаме реколтата си.
-Какви са очакванията ви за останалите зърнени култури?
-Не бих се наел да прогнозирам цени на слънчогледа, защото миналата година имаше сериозна амплитуда между първоначалната цена и тази, която се формира през декември. Разлика беше около 300 лева на тон.
-Тя беше ли достатъчна?
-В никакъв случай! Реалната цена е около 500 лева на тон, за да си покрият разходите земеделските производители и да има малка печалба. При царевицата не мога да се ангажирам с никаква прогноза, защото това е култура, която зависи изцяло от валежите. В момента тя е 280 лева за тон. По време на жътва предполагам, че ще отиде доста надолу, около 200-180 лева за тон.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.