1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пазари
  4. Симеон Караколев: Тенденцията е все повече да се пазарува агнешко месо от фермите

Симеон Караколев: Тенденцията е все повече да се пазарува агнешко месо от фермите

Над 30 лв./кг е спекулативна цена, твърди съпредседателят на НОКА

Г-н Караколев, какви цени да очакваме на агнешкото месо за Великденските празници?

Цените са същите като миналата година. От ферма са около 8-9 лв./кг при търговия на едро, на дребно между 10 и 12 лв./кг, на места – до 13 лв. живо тегло.

В търговската мрежа миналата година това, което видяхме, беше 26-28 лв./кг, в зависимост от разфасовката и теглото на агнето.

Спекулативните цени какви могат да бъдат?

Над 30 лв./кг е спекулативна цена. Няма предпоставки за такива високи цени.

Сивият сектор и вносното месо как влияят на пазара?

Чува се за внос от Гърция, което за мен не е добър сигнал, но това е единен европейски пазар и не може да се влияе по никакъв начин.

Агнешко от Северна Македония в последните години ту влиза, ту не влиза. Големият проблем тук е в това, че влизайки, то не се предлага в магазините като македонско, а се манипулират потребителите.

Примерът е от миналата година, когато бяха хванати 30 тона месо, готово да влезе в търговската мрежа като българско. Нямаше последици и не мисля, че ефектът ще бъде възпитателен. Явно има хора, които се изкушават за бързи печалби и използват всевъзможни прийоми. Да се надяваме, че тази година потребителят ще има информиран избор. Тенденцията е все повече и повече да се пазарува от фермите.

Как се случва така, че вносното месо идва на по-ниски цени?

В момента вносът е от три страни: Гърция, Северна Македония, Румъния на по-ниски цени, но не драстично. Въпросът тук е защо при нас е такава цената. Мога да кажа само, че за миналата година субсидирането на една овца при определени категории животни достига близо 180 лв. на годишна база. Българските овцевъди получават едни от най-високите субсидии на глава животно в целия ЕС, спрямо миналата година. Това е съвкупност от три помощи - т.нар. „украинска помощ“, de minimis и обвързана подкрепа. Ако прибавим тук и някоя агроекологична мярка, сумата отива по-нагоре.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.