1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пчеларство
  4. Смъртността при пчелите се увеличава, алармират от Федерацията на пчеларите

Смъртността при пчелите се увеличава, алармират от Федерацията на пчеларите

Николай Куменов: Федерация на пчеларите

-Г-н Куменов, представете Федерацията на пчеларите с няколко думи

Федерацията е учредена преди 4 години, като идеята беше дасе кооперираме с цел по-лесно изнасяне на продукция, за да не използваме прекупвачи. Нямахме намерение да се месим в политиката на различни институции. Идеята се хареса на много хора, имаме представители в 25 града и в последствие се превърнахме в една от най-големите пчеларски организации у нас. И тъй като ЕК разреши да се внася от страни извън европейския пазар първоначалната ни идея отпадна. Не може да конкурираме цена от Украинци и от 1, 90 евро за кг, на каквато се предлага украинския и китйски мед. Започнахме да виждаме проблемите в сектора. Нямаме никаква подкрепа изапочнахме да се борим с проблемите, един от окито смъртността при пчелите.


-Говори се, че в отделни райони на страната смъртността на пчелите е достигнала дори 100%, това вярно ли е

 Това е вярно и нашите предположения са, благодарени ена пестицидите от групата на неоникотиноидите. Това се вредни вещества забранени в ЕС, допускат се единствено при инвазия на вредители.  Активното вещество дезориентира пчелите и те не могат да се върнат в кошера, а те зи които са успели вече са с нарушена имунна система и са податливи на болести. Тази зима точно това наблюдавахме около 60% смъртност, а в някои райони на 100.
Пчелите от студ не умират, умират от глад и тъй като са малко в семейството не могат да се затоплят податливи са на болести ина пролет забелязахме масово измиране на цели кулонии. Това е от неоникотиноидите. Друго земеделците си пръскат културите с други препарати, по време на цъфтеж. Пак пчелите могат да умрат. Това се случи в Балчик преди години за един ден над 1000 пчелни семейства загинаха, преди дни в с. Метковец пак имаше подобен случай на смъртност. Преди години от МЗХ излезе Наредба 15 вследствие, на което стигнахме със зърнопроизводители до споразумение да не пръскат сутрин след 10 ч до залез слънце. Вече е абсолютно забранено третирането на културите с авиационна техника. За съжаление има недобросъвестни, които пръскат когато решат.
По сигнал отивам при арендатор и го питам защо пръска в събота по обяд и той отговаря, че е изостанал със сроковете иняма как. Дори не се притесни без да се замисля за финансовите загуби на много хора. Един пчелин от 100 семейства губи около 40 хил лв. А също и пропуснати ползи от продажбата на мед.

-Нека уточним какво означава не регламентирано пръскането

Освен пръскането в допустимия часови пояс има и недобросъвестни поризводители, които употребяват дори ПРЗ неразрешени, излязли от употреба. Те пирсипват в туби с различен етикет и пръскат.

-Това вярно ли е

Да вярно е, това не са догадки дори има колеги които са се карали с тях. Имало е случай на възпрепятстване на самолети за излитане, но ефект няма.


-Правили ли сте анализ, че пчелите умират от неоникотиноиди

Проба всеки пчелар би могъл да направи в акредитирана лаборатория като то струва от порядъка на 400 и повече лева. Пълно изследване се прави в Германия, тук у нас няма такова. Не всеки би могъл да отдели такава сума и пчеларите т. К няма и субсидии просто не го обявявяват. Иначи ема някоко проби които доказват, че причината са неоникотиноидите, но броя на пробите не е голям. ООН излезе с доклад че употребата на тези продукти е безсмислена. С тях се третират семената от там попадат в листната маса и цветовете, в прашеца и от там идва натравянето на пчелите и не само тях. Разпада на веществата е много дълъг. Предполагаме, че до година – две ще бъде напълно забранена употребата.

-Зърнопроизводители коментират, че не болестите а превенцията за болестите е основна причина за високата смъртност, достатъчни ли са парите които отпуска държавата за това

Това, че болестите са проблем ен е така, няма как за едни ден да уврат 1000 семейства, да ги виждаш как лазят милиони и милиарди пчели пред кошерите. Да има болести, но ние лекуваме, всеки и добросъвестен и всеки има интерес кошера да е здрав, че да има повече мед. От държавата не получаваме една сотинка - животновъдите взимат субсидии, тютюнопроизводителите също. Има една помощ de minimis ито ако годината е била лоша. Не сме имали да произведем достатъчно мед и тогава пчеларските организации настояваме за пари между 3 и 10 лв на кошер. И още по-смешно е че от миналата година на такава помо..

Автор:  Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.