1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пчеларство
  4. Цената на монофлорните медове вече се вдигна с 1 лев

Цената на монофлорните медове вече се вдигна с 1 лев

Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари

- Каква беше 2014 година за пчеларите?

- Тази година беше по-различна от предишните, поради климатичните особености. Бяхме свидетели на много дъждове, на сравнително студено лято. Поради това пчелните продукти, които пчелите събраха и пчеларите извадиха от кошерите бяха в различно количество от предишни години. Специално за меда – поради това, че акациевата паша не беше усвоена от пчелите, при всички положения очакваното количество ще бъде 30-40% по-ниско по предварителни прогнози.

- Това как се отрази на цената на меда?

- Цената на монофлорните медове вече се вдигна с 1 лев. Говорим за търговията на дребно. Това доведе и до увеличаване на изкупната цена- средно с около 50 стотинки.

- Каква е цената на килограм мед в момента?

- Цената на дребно е 10 лв. килограма. Това е средната цена за полифлорен мед. Монофлорните медове са с по 1 лев повече, примерно 11-12 лв. за акациев и липов мед. Мановият мед е около 13-14 лв., защото от него се добиват най-малки количества.

- По ваши наблюдения има ли промяна в търсенето на пчелни продукти през тази година?

- Има криза, тя е всеобща. Впечатленията ми са, че се търси сравнително по-малко мед от предишни години. Аз го отдавам и на това, че тук в София, пък и в други градове, се провеждат редовно пчеларски изложения. Това е една кампания, през която в рамките на една седмица до 10 дни се изкупуват достатъчно големи количества мед и за известен период след това хората нямат нужда от такива покупки. Но наблюденията ми са, че интересът към меда, пък и към другите пчелни продукти не стихва, но е по-малко в сравнение с предишни години.

- Един от големите проблеми, с които се сблъсква браншът, е високата смъртност на пчелите. По-голяма ли беше тя през 2014-та година в сравнение с предишни години?

- И тази година, главно поради третиранията на насажденията с пестициди, имаше многобройни случаи на загинали пчелни семейства. Това означава, че не се спазва Наредба № 15 от арендатори и ползватели на земеделска земя. Загубихме пчели главно в Североизточна България. Там има най-много случаи на загинали пчели, тъй като има големи масиви, които се обработват. В тази част на страната концентрацията на кошери е най-голяма.

- Има ли наказани арендатори?

- Категорично не! Няма наказани и едва ли ще има ако не се промени тази наредба. До колкото имам информация само един пчелар в цялата история е осъдил арендатор. Не знам как е успял. На практика арендаторите са недосегаеми и няма как да си потърсим интересите след загубите на много семейства.

- За да защитавате по-лесно интересите си направихте стъпки за създаване на Национална представителна пчеларска организация? Докъде стигна това начинание?

- За тази организация сключихме споразумителен протокол още в края на миналата година със съществуващите национални организации. В хода на нещата през тази година две от тези организации се отказаха, тък като явно нямат интерес да участват в нещо такова, предпочитат да бъдат самостоятелни. На 25-ти октомври сме насрочили заседание на работната група по създаването на тази организация. Надявам се да се отзоват лидерите на съществуващите пчеларски сдружения, за да може да приемем концепцията, устава и да подготвим създаването на Националната представителна организация.

 

Интервю на Светлозара Димитрова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.