Етикет: пчели
post-image
Новини Пчеларство

Пчелните семейства под заплаха през есента

През есента пчеларите са заплашени от ниските изкупни цени на суровината и наличието на болестти по пчелните кошери. В същото време от бранша се обединиха срещу търговското споразумение между Европейския съюз и блока Меркосур.
post-image
Новини Пчеларство

Специални изисквания за българския пчелен мед, предназначен за китайския пазар

България и Китай подписаха Протокол за инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни изисквания за мед, предназначен за износ. Това е значителен напредък и важен етап от цялостната процедура по договаряне на условията за износ на български пчелен мед за Китайска народна република.
post-image
Новини Пчеларство

Нелечима заразна болест по те във Врачанско

Във Врачанско е потвърден случай на нелечимата болест – Американски гнилец по те. Пикът на заболяването е през лятото, тъй като високите температури благоприятстват развитието му. Първият признак е разреденото пило.
post-image
Новини Животновъдство

30% по-нискък добив на пчелни продукти в Европа

Пчеларите отчитат с около 30% по-нисък добив през тази година. Причина са неблагоприятните климатични условия. От бранша обаче изтъкват че истинската опасност е унищожението на те като опрашители в природата. Фермерите искат държавата да включи сектора в плана за Новата обща селскостопанска политика за периода 2021 до 2027 година.