1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пчеларство
  4. В Словения 75% от пчеларите членуват в единствената национална асоциация

В Словения 75% от пчеларите членуват в единствената национална асоциация

Словенецът консумира около 2 кг мед годишно, у нас – около 400 грама

 - Д-р Козмус, разкажете ни как е организирано пчеларството в Словения.

В Словения имаме над 200 местни дружества, 8 регионални и една национална пчеларска асоциация. Миналата година празнувахме 150-тата годишнина от основаването на тази организация. 

 - И всички пчелари в Словения са част от тази асоциация?

Около 75% от пчеларите членуват в националната пчеларска асоциация.

 - Колко е броят на пчеларите в Словения?

11 500.

 - Фактът, че 75% от словенските пчелари членуват в една организация и са в такава стройна мрежа, с какво помага за пазарната реализация на меда – за маркетинга и продажбите?

Подкрепата от страна на националната пчеларска асоциация е в много направления. Особен принос има нашето месечно списание „Словенски пчелар“. Стараем се да поддържаме високо ниво на информативност в него и пчеларите го очакват с нетърпение.

Освен това, ние сме много задружни и организирани в разговорите си с държавата. Имаме много предложения за това как може да се подобри пчеларството в бъдеще. През 2004 г. предложихме създаването на специална подпомагаща държавна служба в областта на пчеларството. Тази служба работи вече 20 години и получаваме подпомагане от правителството по различни начини, включително за маркетинг и реклама на пчелни продукти. Организираме различни активности - открити дни в различни пчеларски стопанства, както и дни на апитерапията. Много често каним местни пчелари да участват в събитията, които организираме - за да могат хората да се запознаят с тях и с продуктите им и да дадем шанс на стопаните да предоставят меда си директно на потребителите.

 - И всички тези събития са субсидирани от държавата?

Да, всички събития, организирани с помощта на държавната подпомагаща служба, са субсидирани от държавата.

 - В световен мащаб от две-три години има стагнация на пазара на пчелен мед. Има ли такъв проблем в Словения?

Да, най-вече при професионалните пчелари, които произвеждат големи количества мед. Но при нас проблемът не е толкова голям - в сравнение с други държави, защото тук се стараем да обясняваме на консуматорите, че е най-добре да закупуват пчелни продукти директно от производителите. Така че 70% от меда и пчелните продукти се продават директно от пчеларите на потребителите, а не чрез търговски посредници.

 - Има ли национален бранд, който да е създаден от държавата или от асоциацията на пчеларите, и той да е еднакъв за цялото производство?

Да, словенският мед е признат от Европейския съюз. Също така имаме и няколко регионални местни пчелни продукти. Всички те са със защитено наименование за произход или със защитено географско указание. Както казах, получаваме финансиране от държавата за промотиране на тези продукти, защото е важно, когато хората отидат да си купят мед, да разпознават продукта, който им се предлага.

 - Какъв процент от словенския мед е експортно ориентиран?

Много малко количество от нашия мед остава за износ, защото голяма част консумираме в Словения. Според статистиката, на годишна база словенецът консумира около 2 кг мед. Затова почти не изнасяме, дори се налага да внасяме, защото родното производство понякога се оказва недостатъчно, за да задоволи вътрешното потребление.

Интервю на Анета Божидарова

Превод: Мая Дякова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.