За редовия пчелар реално няма никаква помощ

Снимка:

Георги Гочев, производител на мед

- На какво подпомагане разчита днес един български пчелар?

- В момента – на абсолютно нищо. Имаме една тригодишна програма, на която орязаха много бюджета. Показателен е фактът, че за 7-те години, в които се провежда тази 3-годишна програма, пчелните семейства намаляват. Това означава, че тя не е рентабилна, не е ефективна. Много са проблемите там. За редовия пчелар реално няма никаква помощ. Или ако има – тя е минимална. То не си заслужава ходенето и обикалянето за някакви 200-300 или 500 лв. Разкарват те по два-три пъти за какви ли не неща, бюрокращината е голяма за тези смешни пари. Не си заслужава.

- Добре, как се справяш ти тогава?

- Много трудно се справям. При мен това е хубавото, че живея край морето и има туристи. Покрай тях успявам да си продам продукцията на що-годе сносна цена, за да мога да реинвестирам и да мога да се развивам. Но колегите от вътрешността на страната са много зле. На тези цени 4-4,20 лв. за кг мед на едро как да успяваш! Това е някаква смешна цена.

- Добре, че са чужденците?

- Лично на мен ми прави много приятно впечатление, че летуващите у нас чужденци, главно от руските републики, са много информирани. Не ти се налага да ги убеждаваш или да си рекламираш пчелните продукти. Нужно е само да ги опитат, че са истински, че медът не е фалшив и си купуват. Няма нужда от говорене или пазарлъци. Вече ни знаят и ни търсят от много години.

- Към кой мед има най-голям интерес?

- Към днешна дата имам около 160 кошера в два пчелина в Несебърския регион. Най-много се търси медът от кориандър, защото е специфичен за Бургаска, Сливенска и Ямболска област. Много е полезен за черния дроб, за стомашно-чревния тракт, за жлъчката... Ние сме на едно от челните места по производство и износ на кориандър – нещо, което и земеделският министър не знаеше... Има и голям интерес към меда от липа. Предлагам и няколко вида букети, понеже съм в подножието на планината – морето е близо, атмосферните условия са много благоприятни за производство на пчелни продукти. Произвеждам и мед от магарешки бодил и акация, манов мед, но не всяка година.

- Блазни ли те идеята да направиш свой специализиран магазин за мед и пчелни продукти?

- Не съм подходил към тази идея по една единствена причина - на морето има туристи около 2 или 3 месеца. Това е времето, през което аз продавам. А след сезона няма никой - Несебър си остава едно малко глрадче и не е рентабилно да поддържаш магазин, защото това са разходи. А и трябва да има човек в магазина постоянно. Аз предпочитам във времето извън сезона да обикалям из цяла България по изложения.

 

интервю на Валери Станев