За редовия пчелар реално няма никаква помощ

Снимка:

Георги Гочев, производител на мед

- На какво подпомагане разчита днес един български пчелар?

- В момента – на абсолютно нищо. Имаме една тригодишна програма, на която орязаха много бюджета. Показателен е фактът, че за 7-те години, в които се провежда тази 3-годишна програма, пчелните семейства намаляват. Това означава, че тя не е рентабилна, не е ефективна. Много са проблемите там. За редовия пчелар реално няма никаква помощ. Или ако има – тя е минимална. То не си заслужава ходенето и обикалянето за някакви 200-300 или 500 лв. Разкарват те по два-три пъти за какви ли не неща, бюрокращината е голяма за тези смешни пари. Не си заслужава.

- Добре, как се справяш ти тогава?

- Много трудно се справям. При мен това е хубавото, че живея край морето и има туристи. Покрай тях успявам да си продам продукцията на що-годе сносна цена, за да мога да реинвестирам и да мога да се развивам. Но колегите от вътрешността на страната са много зле. На тези цени 4-4,20 лв. за кг мед на едро как да успяваш! Това е някаква смешна цена.

- Добре, че са чужденците?

- Лично на мен ми прави много приятно впечатление, че летуващите у нас чужденци, главно от руските републики, са много информирани. Не ти се налага да ги убеждаваш или да си рекламираш пчелните продукти. Нужно е само да ги опитат, че са истински, че медът не е фалшив и си купуват. Няма нужда от говорене или пазарлъци. Вече ни знаят и ни търсят от много години.

- Към кой мед има най-голям интерес?

- Към днешна дата имам около 160 кошера в два пчелина в Несебърския регион. Най-много се търси медът от кориандър, защото е специфичен за Бургаска, Сливенска и Ямболска област. Много е полезен за черния дроб, за стомашно-чревния тракт, за жлъчката... Ние сме на едно от челните места по производство и износ на кориандър – нещо, което и земеделският министър не знаеше... Има и голям интерес към меда от липа. Предлагам и няколко вида букети, понеже съм в подножието на планината – морето е близо, атмосферните условия са много благоприятни за производство на пчелни продукти. Произвеждам и мед от магарешки бодил и акация, манов мед, но не всяка година.

- Блазни ли те идеята да направиш свой специализиран магазин за мед и пчелни продукти?

- Не съм подходил към тази идея по една единствена причина - на морето има туристи около 2 или 3 месеца. Това е времето, през което аз продавам. А след сезона няма никой - Несебър си остава едно малко глрадче и не е рентабилно да поддържаш магазин, защото това са разходи. А и трябва да има човек в магазина постоянно. Аз предпочитам във времето извън сезона да обикалям из цяла България по изложения.

 

интервю на Валери Станев

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.