1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. 1430 земеделски производители са подали документи по схемата за подобряване качеството на плодовете и зеленчуците

1430 земеделски производители са подали документи по схемата за подобряване качеството на плодовете и зеленчуците

Снимка:

Георги Ралчев, началник отдел „Плодове, зеленчуци и маркетингови стандарти“ в Дирекция „Растениевъдство“, МЗХ

- Г-н Ралчев, каква е целта на специфичното подпомагане по Схемата за подобряване качеството на плодове и зеленчуци?

- Целта е да бъдат стимулирани земеделските производители да произвеждат качествена продукция и потребителя да може да се възползва от нея. Идеята е да се стимулира, това, което е произведено в България, а не това, което се внася. Тази схема е нова за страната ни и може да кажем, че е уникална. Ние сме една от първите европейски държави от 27-те, която я прилага. Тя беше разработена през 2012 г. и срокът за подаване на заявления за подпомагане изтече през ноември месец 2012 г. След това той беше удължен до 11 януари тази година, за да дадем шанс на максимален брой производители на плодове и зеленчуци да се възползват от нея, да имат възможност повече време, за да сертифицират своята продукция, а след това да подадат необходимите документи в ДФ „Земеделие“. Усилията ни бяха насочени към голям диапазон произведена продукция на територията на страната ни. Схемата касае производителите на домати, краставици, пипер полско и оранжерийно производство, а от плодовете – ябълки, праскови, нектарини, кайсии, зарзали и череши.

- Колко са средствата и откъде идва финансирането?

- Общият размер на специфичното подпомагане е 15 млн. лева. Това са европейски средства по линия на регламента за директни плащания за качество. Парите ще се разпределят на килограм сертифицирана продукция, но не повече от 50% от определените средни добиви, допустими за подпомагане като първо качество. Ще знаем точната цифра, когато ДФ „Земеделие“ обработи заявките. Знаейки общия обем на сертифицираната продукция, ще разберем и разпределението на паричните средства към съответния индивидуален производител.

- На какви изисквания трябва да отговаря един кандидат, за да получи подпомагане?

- Земеделският производител трябва да отговаря на така наречените продуктови спецификации, придружени със сертификат за качество, който се издава от Българската агенция по безопасност на храните. По последни данни 1430 земеделски производители са подали заявления за подпомагане по схемата. Броят не е ориентировъчен за успешността на схемата. Налагайки ги върху финансовия пакет, мисля, че тогава ще имаме по-точна и ясна картина за това дали схемата ще има този отзвук, на който се надяваме, пък и това е първа година. Схемата ще работи и през настоящата 2013 г.

- Означава ли, че всички, които отговарят на изискванията и са подали документи, ще получат финансиране?

- Разбира се, ще има допълнителни проверки от ДФ „Земеделие“, но в цялостта си всички, които са подали заявления за плащане с необходимите сертификати и няма разминаване в информацията, ще получат подпомагане по линия на тази схема.

- В какъв срок ще бъдат изплатени средствата?

- Не бих се ангажирал със срок. Това са процедури, които се извършват от акредитирана институция, каквато е ДФ „Земеделие“. Не предвиждаме никакви забавяния и в най-кратки срокове ще започне изплащането. Общите количества сертифицирани плодове и зеленчуци ще се разделят върху общата сума и средствата ще бъдат преведени на земеделските производители под формата на субсидия.

                                                               интервю на Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.