250 хиляди тона грозде прибираме тази година

Снимка:

Инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ: С българските вина сме стъпили на всички континенти

- С каква реколта от грозде ще се похвалим в края на тазгодишната кампания?

- Въпреки леките сътресения на метеорологичната обстановка тази година можем съвсем отговорно да заявим, че очакваме реколта изключително добра като количество и като качество. Очакванията ни са винарските предприятия да приберат и преработят 250 хиляди тона грозде. Така че сме изключително доволни на фона на миналогодишната реколта, която беше два пъти и половина по-малко - около 109 хиляди тона грозде.

- Какъв е интересът към винопроизводството у нас в момента?

- Общо взето всеки ден имаме подадено заявление за регистрация на нова винарска компания, която да започне да функционира на територията на България. В процес на доизграждане са 19 предприятия. И след като има стремеж да се създават такива бизнеси, явно секторът добре се развива. Е, не с тези бесни темпове, с които бихме желали, но в крайна сметка няма криза - да фалират и да се затварят предприятия, да пустеят лозя или пък да не се обира реколтата... Напротив- имаме интерес да се купува и преработва грозде.

- Какъв е в момента пазарът за българското вино?

- Към 100-110 милиона литра вино годишно консумира българският пазар – това е нашето население и целият чуждестранен туристически поток, който ни посещава ежегодно. В последните 4 години тенденцията е да изнасяме средно около 60 млн литра вино. Имаме доста голям спад в реализацията на вино за руския пазар. Виното не е ембаргова стока, но имаше девалвация на рублата, както и напрежение на украинска територия, където беше основния ни транспортен коридор за руските пазари. Но на другите пазари няма драстични спадове и се надявам в края на годината да отчетем много добри показатели като бутилки или литри, изнесени на чуждестранните пазари.

- Откриват ли се нови пазари за българското вино?

- Ние сме стъпили на всички континенти, в целия свят. Сега целта ни е да разширим пазарите, които имаме в момента, като количество и качество. Искам да подчертая, че миналата година българските вина извоюваха 150 златни отличия на международни конкурси, което при всички положения ще разшири износа на българските вина. Още повече, че тази година се проведе Световната дигитална винена конференция в България. Догодина пък предстои своеобразното Световно първенство по вино, това е Брюкселският вино- Мондиал и смятам, че акцентът България като домакин ще даде възможност на всички да се запознаят още повече с българската винена продукция. А оттам - и по-голяма реализация на международните пазари на виното си.

Автор: Валери Станев

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.