Ако говорим за 10 хил. дка земя - такъв земеделец може да се развива

Георги Балев, земеделски производител, с. Тихомирово

-Г-н Балев, няма особено голяма яснота около новата ОСП, тенденцията е да бъдат подпомагани по-малки производители. Как гледате на това, че за големите зърнопроизводители няма пари по европрограми?

Субсидиите са много важен фактор в земеделието, особено за България. Ако ги няма в Европа, страната ни може да прави земеделие без субсидии. Първо трябва да уточним какво е малко стопанство. Има такива с 50-100-200 или 1000 дка. До тази цифра мисля, че няма как един земеделец да се развива дори и със субсидия. Ако говорим за 10 хил. дка, такъв земеделец може да се развива.

-Усещате ли неглижиране на Европа като цяло към зърнопроизводството?

По принцип зърнопроизводител е мръсна дума, защото много неща се изговориха, че са олигарси, какви ли не. Никой не знае на какъв хал сме, защото нашето производство е 100% рисково. Много колеги успяха през годините да постигнат нещо, да направят, да инвестират в техника, да направят бази и изградиха едно производство, което е печелившо, може и минимално да е, но все пак е на печалба и то благодарение на субсидиите. Имаше различните мерки още по САПАРД и след това по ПРСР, който успя да се включи, това е голям старт. Малките няма как да се развиват, защото стартът ще е неравен. Тогава разходите бяха ниски – 32 лв./дка, докато в момента те са 160 лв./дка. Това е нараснало 5 пъти като цена.

-Колко декари земя е най-рентабилно да се обработват в момента?

Аз, например, съм стартирал с 10 хил. дка, докато не стигнах 70 хил. дка После разбрах, че не е рентабилно за мен, нямам нужда от толкова земя и продадох част от нея. Комасирах я само на едно място и това работя в момента.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.