1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Без мярка 112 от ПРСР нямаше да имам собствен бизнес

Без мярка 112 от ПРСР нямаше да имам собствен бизнес

Снимка:

Владимир Чачев, охлювъд

- Г-н Чачев, какво е необходимо на човек, за да се захване с отглеждането на охлюви?

- За да се занимава някой с охлюви, най-напред трябва да го иска това нещо, да му харесва като бизнес. Аз например, с нищо друго не бих се занимавал освен с охлюви. След това човек трябва да си изработи правилен разчет какво и как точно ще прави, от кой ще купи охлювите в началото, как ще стигне до крайния пазар, как ще създаде самата ферма, как ще преодолее всички трудности и лишения през първите две–три години. Как ще намери сили да издържи периода от изграждането, през поддържането, до крайния резултат – фермата да започне да печели. Много важно е да избереш по кой метод искаш да отглеждаш охлюви. Три са начините: италиански – на открито, френски – на закрито, и смесен. Аз избрах италианския начин. В началото има повече инвестиции, но след това възпроизводството на малките охлювчета ще си го правя аз и няма да имам разходи за тяхното купуване и за фуража, с който да ги храня. Това оскъпява много бизнеса. Вярно е, италианският метод е по-рисков, защото тези охлювчета се раждат и зимуват тук, и растат по-бавно, отколкото при френския метод на отглеждане с фураж, но след като веднъж построиш фермата, после ти излиза по-евтино. Затова избрах италианския метод. Предпочетох 2–3 години да се уча, знаейки, че през това време няма да печеля нищо, но след това пък няма да имам такива големи разходи, които да изяждат част от печалбата ми. Вярно е и това, че най-голямото учение идва, когато направиш цялата ферма и започнеш да виждаш как се случват нещата реално. Практиката е истинското училище.

- Как се организира една ферма за охлюви като вашата?

- Първо теренът, който ще ползвате, трябва да бъде заграден изцяло с ламарина, която спира гризачите и другите вредители, които могат да причинят смърт на охлювите. Отделно полетата, където се отглеждат самите охлюви и където се засяват растенията, с които те се хранят, се ограждат с мрежи. Друга задължителна подробност е да се направи оросителна система на цялата ферма, понеже всяка вечер тя трябва да се полива. И охлювите и растенията искат влага. Когато всичко това е изградено, трябва да се закупят репродуктори. Това са големите охлюви, от които започва възпроизводството във фермата. Цената им е около 20 евроцента за един брой.

- Как се справихте с финансирането на всичко това?

- След одобрението на проекта ми по мярка 112 през януари 2010 г., в началото на месец април ми беше преведен първия транш на стойност 24 500 лв. Веднага започнах да изграждам фермата. Тези пари обаче не ми стигнаха и трябваше да изтегля още толкова като кредит. Заемът ми отпуснаха много трудно, защото фермата тепърва се създаваше, а банките искат да имаш някаква бизнес история. Все пак намерих начин с потребителски кредити и заеми от приятели да дофинансирам създаването на фермата си. Явно съм достатъчно упорит, защото имаше моменти, в които не виждах решение и не знаех как да реагирам. И не само упорит, но съм и инат, щом намерих начин да стигна до тук.

- Кога очаквате да получите втория транш?

- Получаване на втория транш очаквам през 2013 г., но не зная точно кога. Тогава трябва да дойдат експерти от Държавен фонд „Земеделие”, за да проверят какво съм изпълнил според заложеното в проекта. Ще изготвят и становище, след което очаквам да ми отпуснат и втория транш. Не се притеснявам от проверки, защото съм изпълнил всичко така, както е заложено в бизнес плана.

- Кой ви изготви проекта?

- Проектът ми беше изготвен от Областната служба за съвети в земеделието в Пловдив. Не съм ползвал други консултантски организации. Специалистът, който ми го изготви, беше много добър, макар че за първи път правеше проект за охлюви. До голяма степен и аз помогнах със знанията, които имах по темата, с материали и учебници. Седнахме заедно и го направихме. Идеята на бизнес плана ми беше да създам ферма за охлюви с площ около 6 000 кв. метра и тази ферма да се развива и да стане печеливша.

- Имахте ли предварителна информация за възможностите на този бизнес, съветвахте ли се с колеги доколко печеливш може да е той?

- Дали бизнесът ще е печеливш, зависи от това дали аз ще успея да го направя такъв. Това е истината. Защото много хора са започвали и после са се отказвали. Аз завършвам цикъла първа година и пак казвам – никак не е лесно! Някои неща правим по няколко пъти, допускаме грешки, виждам, че не се получава така, както е по учебниците и книгите. Може би 2–3 години човек трябва да работи на празни обороти, докато се получат нещата. Бизнесът ми ще стане печеливш при положение, че успея да схвана правилно цялата технология, цикъла на възпроизводство и угояване на охлювите и да добия нужното количество от тях. От ферма 6 000 кв. метра е нормално да се изкарат 6 тона охлюви годишно. Това количество предполага печалба от около от 15-20 хиляди евро на година.

- Къде ще реализирате продукцията си и на какви цени?

- Имам договор с частен институт в гр. Кераско, Италия. От там съм купил и мрежите, и репродукторите. До този момент хората са много лоялни. През 2011 г. завърших пълен цикъл на производство и затова нямах достатъчно охлюви за реализация като количество, а и не бяха достатъчно големи. Не си заслужаваше да ги изпращам в Италия, защото няма да мога да компенсирам цената, която ще дам за транспорт. Затова реших да запазя всичко в полетата, да ги завия и да презимуват. Малките вече ще са пораснали, така че през 2012 г. задължително ще имам износ на охлюви. Миналата година изкупната цена, която ми предложиха италианците, беше 4,20 евро за килограм охлюви. Тази цена, ако се изкара необходимото количество според технологията, ме задоволява напълно.

- А какви средства са необходими за изграждането на собствена ферма за охлюви?

- По моите изчисления са необходими поне 10 хил. лв. за декар. Или за ферма с размер от 5 до 6 декара са ти нужни около 50–60 хил. лева.

- Вие планирате ли допълнителни инвестиции във фермата си?

- Трябва да изградя един навес за готовата продукция. Използват се едни специални кафези, в които се сушат охлювите, защото така се изнасят за Италия. Планирам и още 2 или 3 полета да прибавя към фермата. Общо взето с това приключвам инвестициите. Всичко друго е готово и работи. По проект задължението ми, за да получа цялата сума от 49 000 лв. и за да направя 7 икономически единици, е да изградя ферма от 5 400 кв. м. В момента теренът ми е 6 600 кв. м.

- Има ли според Вас условия за младите хора в България да развиват бизнес?

- Ако трябва държавата по някакъв начин да поощрява младите хора, мисля, че тази мярка 112 е особено подходяща за тази цел. Правилата са много ясни – правиш толкова, получаваш толкова. Аз съм изключително доволен от мярката. Въпреки че покрива трудно всичките ми разходи, тя ми даде начален старт.

                             интервю на Валери Станев и Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.