1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Как може да убиваш кокошката, която ти снася яйца

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Как може да убиваш кокошката, която ти снася яйца

Животновъдни ферми и млекопреработвателни предприятия в колапс

 - Г-н Зоров, с какви резултати приключва годината за млекопреработвателния бранш?

Нищо положително за секторите млекодобив и млекопреработка. Обстановката е доста усложнена, изискваща много повече усилия и ресурс за справяне с икономическата криза. Но още по-тревожното е, че колеги от сектор Животновъдство постоянно звънят и споделят, че всеки ден цените на основните компоненти за фуражите растат с много силна скорост. Говеждото, особено в последните 3 месеца, цената му спадна обратно на производствените разходи, което изправя бизнеса пред невъзможност да продължи напред. Голяма част от животновъдите теглят кредити, за да покрият загубите. И лошото е, че не виждаме светлина в тунела. Още повече, че тук имаме и неадекватна роля на държавата, в лицето на МЗХГ. Именно в този момент всички фермери с над 49 животни по обвързаната подкрепа ще получат 70% от полагащата им се субсидия, редуцирана дискриминационно и несправедливо. Всички животни имат еднакви разходи. Виждаме Румъния - те коригират своята политика и техният министър на земеделието прибягна към извънредната временна рамка за 100 хил. евро и им дадоха пари на всички с над 100 животни.

От аграрния доклад и анализа на земеделското министерство се вижда, че около 300 ферми поддържат 70% от добиваното законно мляко и осигуряват заетост с платени осигуровки и данъци. Затова тяхното положение е най-трудно. Не можеш ти да водиш 7-8 хил. ферми, а 300 да ти дават 70% от млякото. Това да го допускаш и да изливаш едни пари в канала е несправедливо.

Някои от фермите вече са приключили дейност, преди около месец под претекст, че печалбата им е по-голяма, ако не работят. Чехия вече задейства схемата за сектор млекопреработка и временната рамка, одобрена от ЕК до 800 хил. евро на предприятие за произведена продукция, вече е отворена, първите плащания вече са налице. Ние сме написали няколко писма до министър-председателя, министъра на земеделието и реакцията е нулева. Предприятията от своя страна в момента са пълни с продукция висококачествена, по БДС с минимално солно съдържание. Всеки ден се обаждат, че складовете им са пълни и няма ли да направим като асоциация нещо. Писахме до вицепремиера Томислав Дончев да се намеси по някакъв начин с Държавния резерв относно млечните продукти, но няма реакция.

 - Предричате ли фалити?

Фалитите са факт. Вече 15 млекопреработвателни предприятия са на масата за продажба. Други са дадени на частни съдебни изпълнители. За фермите този процес тече още от средата на годината. Смятам, че тази тенденция ще се задълбочи и не мога да разбера в тази обстановка мисълта, въобще ако има такава на ръководството на МЗХГ, на държавата, как може да убиваш кокошката, която ти снася яйца. Ако ги унищожиш, ще изкараш техните работници на трудовата борса. Все по-голяма част от бизнеса недоволства. Обадиха ми се двама колеги и казват: Ние защо да работим, като миналия месец сме на загуба 30 000 лв. и сигурно ще завършим годината на 40 000 лв.“ И какво правят - теглят кредит, за да поддържат производствения процес, заплатите и осигуровките.

Онзи ден разбираме, че е решено да дадем 300 млн. за дигитализация. Представяте ли си? Не се знае дали ще оцелеем, а ние говорим за дигитализация. Да, тя може да стане, но не сега. Най-важното е в този момент да видим дали ще има на какви животни да слагаме умни ушни марки. Ако ги няма животните, защо ще давате тези пари. Безсмислици, които се предлагат и одобряват. Европейските средства ще бъдат използвани без всякаква полза. А името на програмата е „План за възстановяване“. Ще възстановяваме какво? И хората си мислят, че ние имаме лостове, като асоциация, и едва ли не ние сме въздействали за определяне на тази политика. Категорично заявявам, че не е така и никой не ни пита.

 - Как се развива биологичното животновъдство, там нещата по-добре ли са?

В биологичното млечно животновъдство желаещи за преработка на сурово прясно мляко има, но няма суровина. Затова се разчита основно на внос. Ставките за подпомагане са три пъти по-малки от тези в Германия, а страната ни е на единния европейски пазар. Как от цялото производството ще стигнем 25% да е био, с мерки, които не са градивни?

Други биоферми за сурово прясно мляко, чийто мониторингов срок е изтекъл, обмислят да затворят. Разходите са огромни, печалба няма. Според доклад на МС в сектор говедовъдно млекопроизводство биопродуктите са под 2%. Отделните мерки по ПРСР за сектора са непримамливи и неефективни.

Именно тук трябва да бъде коригирана политиката. И виждам, че хора, които са ръководители на такива браншови организации, които нямат нито едно животно или ако са имали са „катастрофирали“, предлагат мерки, които не са ефективни. Аз съм и млекопреработвател, и млекопроизводител и виждам тежката участ на животновъдството. Какво предлагам ли - да се стимулират животновъди, но само които са с доказани приходи.

В страната ни се прави земеделска политика без анализ, трябва да се подпомагат всички животновъди независимо от големината на фермите. Около 50% от бранша е в сивата икономика, което също е в ущърб на сектора. Как може една фирма от светлото да се бори с приходите на тези от тъмното. Ами ти имаш една разлика с около 40% в себестойността и оттук се явява разликата в цените на продуктите.

 - Можем ли да кажем, че млечното животновъдство у нас се свива?

Броят на млечните животни от предходната до тази година е намалял с 8%, което означава неправилна политика. Предвижда спадът да е още по-голям - 30-40%. Малкият баланс го поддържат именно тези собственици на ферми, които са се „набълбукали“ с кредити. Те са на загуба, но нямат друг шанс, защото са затънали в блатото и гледат да поддържат това производство дори и на загуба. Да, за една година ще загуби под милион, но ще се надява да продължи, иначе ще му вземат всичко, защото е заложил пред банките всичко.

На тезгяха за продан в момента са 15 млекопреработвателни предприятия, добре оборудвани, но купувачи няма. При фермите бройката е много по-голяма - около 30-40, дори цифрата на желаещите да се отърват от бизнеса си расте. Така че, въпреки европейските пари и мерки за финансиране млечното животновъдство и преработката на този етап боксуват.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.