1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Гроздоберът почна по-рано, качеството на гроздето е много добро

Гроздоберът почна по-рано, качеството на гроздето е много добро

Виолета Димитрова, директор на Института по лозарство и винарство

- Г-жо Димитрова, как върви гроздоберът? Заради сушата ли почнахте по-рано прибирането на реколтата?

- Зимата тази година беше много благоприятна за лозята, дъждовете през пролетта - също. Но засушаването през август се отрази негативно върху узряването на гроздето. С около две седмици по-рано узря тази година гроздето и не можа добре да налее зърното, защото липсва влага - и в почвата, и в атмосферата. Преждевременното узряване на гроздето ще се отрази и върху добивите.

- Нали по-бързото зреене води до по-висок процент захарност?

- Така е и тази година. Нашите специалисти оцениха вече това ускорено узряване - и при “Мискет Отонел”, и при “Шардоне”, и при всички бели сортове, които берем в момента, анализите показват, че зърната имат захарност от порядъка на 20-22 градуса. Това са много добри показатели. При белите сортове границата за градус на захарите е от 18 до 20, тази година захарното натрупване е повече при по-бързо узряване. За червените сортове предполагаме, че ранното узряване ще се отрази най-вече върху добива като количество. Захарите и при тях вървят засега много добре - натрупването върви много бързо. Но като количество очакваме да имаме по-ниски добиви - при някои сортове дори се забелязва леко спарушване от липсата на влага.

- Ще се отрази ли това и как на цените?

- На този етап ние изчакваме. Знаете, че в крайна сметка пазарът е този, който определя цената. Предполагаме, че качественото грозде ще има и по-висока цена. Ние специално не продаваме белите сортове, съхраняваме ги при нас. Десертните сортове ги предлагаме за продажба, а за червените все още е рано за беритба, с изключение на сорт “Рубин”, който е селекция на Института по лозарство и винарство. Този сорт наистина много бързо натрупва захари, затова при него беритбата вече приключи. За останалите червени сортове ще изчакаме - през следващата седмица нашите технолози ще огледат лозята и ще преценят какво е съдържанието на захари и тогава ще дадат препоръките си.

- Отново се чува, че изкупните цени са много ниски. Как вървят тази година цените?

- Пазарът като цяло е по-развит в Южна България и знаете, че в предишни години се стигаше дори до стълкновения по отношение на цените. Има много сериозен конфликт между лозарите, винопроизводители и винопреработватели. Тази година също се очаква да има конфликтна ситуация. В края на краищата у нас производителите винаги са били притискани и винаги винарите, като притежатели на крайния продукт, са били тези, които диктуват положението. Те имат възможност за съхранение за по-дълго време, винарите могат и да търсят по-добри пазари, те търсят и по-голямата печалба. Така че те са тези, които търсят да изкупят гроздето на по-ниска цена от лозарите.
Такава конфликтна ситуация съществува открай време и ще съществува дотогава, докато не бъде постигната единност в целия цикъл. Както е във Франция например, където успешно работят шатата, тоест винопроизводителят сам си отглежда гроздовата продукция. В противен случай конфликти винаги ще има, в крайна сметка това си е конфликт на интереси.

- В ИЛВ има до известна степен затворен цикъл на производство.

- Ние - поне на този етап - не се оплакваме. Десертното грозде го продаваме в института - тази година за първи път приемаме такава практика, като всеки ден осигуряваме свежа продукция. Както предлагаме в института вино и ракия, наше производство, така от тази година предлагаме на гражданите и десертно грозде за свежа консумация. Цената, на която продаваме в момента, е 1.30 лева за килограм. Започнахме с ранните десертни сортове, които са наша селекция, имаме и хибриди - “Плевен”, “Мискет Плевенски”, “Брестовица”, наши хибриди. Сега очакваме масовата беритба на сорт “Болгар”, на “Мискет Хамбургски”, “Палиери” - тези десертни сортове също ще предложим на гражданите за свежа консумация. По отношение на цената не мога днес да гарантирам, че тя ще бъде задържана на сегашните си нива, но ще предложим качествена продукция на конкурентни цени. Предлагаме грозде и на търговци на едро, където цената е по-ниска.
Така че засега ние успяваме да реализираме продукцията си. Бялото винено грозде изцяло се преработва в института, защото и за нас е по-изгодно да притежаваме крайния продукт и да няма конфликт на интереси.

За червеното грозде - по всяка вероятност и от него една част ще пуснем за продажба, а необходимите ни количества ще приберем и ще преработим в нашата изба. На този етап не сме определили цените - изчакваме, за да видим какво ще е качеството на гроздето - на базата на съдържанието на захарите и на съдържанието на киселините ще можем да определим и цената. Ще се съобразим и с пазарните цени, естествено.

- Нещо ново да очакват ли плевенчани като вина и ракии, производство на института?

- Тази година отново ще предлагаме обикновено наливно вино, което правим сумарно от сортове като копажи. Освен това ще предлагаме и чистосортово вино - като “Каберне Совиньон” например. От някои бели сортове също ще произведем чистосортово вино, което ще предложим на пазара. Ще подготвим и пелините - бял и червен пелин, които са характерни за коледната и новогодишната трапеза и се харесват от хората.

- Как смятате - има ли опасност от поражения върху лозите вследствие на сушата? Реколтата скоро ще бъде прибрана, но и септември се очертава като много сух месец - ще се отрази ли това върху насажденията?

- След като се обере продукцията, донякъде лозите ще бъдат облекчени. Като цяло лозата има дълбоко разположена коренова система, така че няма някакви сериозни опасения. Разбира се, по-добре би било да има дъжд, който би осигурил по-добро узряване и съхранение за зимния сезон на лозята. Но на този етап смятам, че все още няма място за притеснения. Всичко зависи от това, какви ще бъдат по-нататък през следващите месеци климатичните условия. /posredniknews.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.