1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. И нас ни излъга правителството

И нас ни излъга правителството

Костел Караш - председател на синдиката на говедовъдите в Румъния

 

- Каква е политиката на румънското правителство към животновъдния сектор и има ли разлика с българската?

- Единственият начин българските животновъди да извоюват правата си е чрез протести. За разлика от българските колеги ние получаваме целогодишна субсидия от 8.5 евроцента на литър мляко плюс помощ от 170 евро за изхранване на животните. Въпреки че извоювахме тези субсидии през 2007 г., правителството ни излъга и ни плати 80 евро вместо 170. Протестирали сме неведнъж и ще продължим да го правим, защото искаме да бъдам равностойни на европейските фермери. Не само ние, но и българските ни колеги.

- Как ще получите тези пари, след като държавната помощ е лимитирана?

- Точно затова настояваме за по-силна държавна подкрепа, защото не може като нови членки на ЕС да вземаме 20-30 на сто от субсидиите, давани на фермерите от старите членки и в същото време да сме конкурентни. Затова в Румъния сме поставили нови искания за увеличаване на субсидията на 12 евроцента за литър мляко плюс поемане на половината от цената на дизела, както се прави във Франция. Ако исканията ни не бъдат изпъленни, сме насрочили за 3 септември масови протести с блокиране на пътища.

- Смятате ли, че като блокирате границите на двете държави и бойкотирате вноса на млечни продукти от ЕС, исканията ви ще бъдат изпълнени?

- Убедени сме. Защото и ние, и българските ни колеги не получаваме исканата цена за продукцията. Докато при вас средната изкупна цена на суровото мляко е 30 евроцента, при нас е 20. И в Румъния като в България 80% от фермите са с по 2-3 крави. И ние като вас трябва до края на 2009 г. да сме въвели евростандартите за млякото, но без инвестиции това не може да стане. Сушата през 2007 г. ни върна с години назад - от 2.2-те милиона крави близо 300 хил. умряха от глад. При вас състоянието е още по-тежко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.