1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Когато си сам и никой не вярва в теб

Когато си сам и никой не вярва в теб

За създателя на първия протеинов сладолед - Александър Паунов

- Кой си ти и чувстваш ли се новатор?

Аз съм Александър Паунов, на 20 г. от София и правя единствения на пазара протеинов сладолед. Много е вкусен и не е калоричен. Може да ядеш от него колкото си искаш. Капацитетът на предприятието е 5 тона на ден. А относно това дали се чувствам като новатор - да, аз съм.

 - С какво твоят сладолед е по-различен?

Тренирам от около 7 години и хранителният режим за мен е много важен. В същото време обичам много сладолед. Винаги ми се ядеше, а в него има захар и животински мазнини, което един спортист не може да си позволи, когато е на режим. Така възникна идеята за протеиновия сладолед, с нула захар и естествен подсладител.

 - Как един 18-годишен човек, на който „морето му е до колене“, си мисли за бизнес?

Честно казано, на мен никога не ми се е ходило по барове и дискотеки и винаги ми е било мечта да развия собствен бизнес. Започнах да продавам закуски на съучениците си, картички правех за празници, все нещо измислях, за да изкарвам пари. Не съм стоял никога на едно място, да се оправдавам, че съм малък. Действието, пробата са малкият ключ към успеха. И когато идеята за сладолед се роди, твърдо бях решен, че ще започна да го правя. Последваха много неуспешни опити. Половин тон беше изяден, изхвърлен, за да стигна до сегашния му вкус и аромат, които са подсилени със стевия. Днес мога да кажа, че много си харесвам бизнеса. Постоянно работя върху продукта, който вече има няколко разновидности и винаги искам да е по-вкусен. В момента работя върху логистиката за разпространението му.

 - Стартъп компанията ти спечели европейски проект и в този смисъл лесно ли се стига до европейските средства?

Не е невъзможно, всичко зависи от теб. Историята е следната: Аз станах призьор още като ученик в секторна програма “Леонардо да Винчи” – “Насърчаване на предприемачеството сред младите хора”, чиито дейности се финансират по програма „Учене през целия живот” на Европейския съюз. Тогава един от членовете на журито, който се занимава с европейски проекти, ми предложи да кандидатствам като стартъп компания, след като споделих идеята си. Така започна всичко. Бизнес плана сам написах, никой не ми помогна. За целта гледах клипове в YouTube. Трябваха ми обаче пари. Банките, като им кажех на колко години съм, директно ми казваха „приятел, ходи си“. Хубаво е държавата да помисли за определени гаранции пред кредитните институции, като по този начин ще се насърчат младите хора, ще се подпомогне икономиката, бизнес средата у нас. Аз сам започнах бизнеса и се нуждаех от подкрепа. В началото, признавам, беше много трудно, особено когато не знаеш как се прави, когато нямаш опит и когато няма кой да питаш. Или просто когато никой не вярва в теб.

 - С кого сподели идеята си и каква беше реакцията?

Честно казано, повечето казваха: много хубава идея, обаче не се занимавай с глупости, бизнес в България не може да се прави, всичко е корупция, няма да успееш, ти си ученик и нямаш пари. Винаги ще се намери някой, който да ти каже такова нещо. Но аз не ги послушах и не се демотивирах, а тъкмо обратното. И си казах, че няма какво да губя. Казах си - дори пари да изгубя, на тази възраст ще придобия опит и шанс, който другите не са имали.

 - Има ли условия в страната ни за развитие на бизнес?

Според мен, условията за развитие на бизнес у нас са страхотни, в сравнение с доста други държави. Тук е много по-добре. Да, данъците са по-ниски и реално всичко зависи от теб, колко креативен си. Аз в момента работя с няколко фитнеса, те са основните ми клиенти, предлагам сладоледа в малки магазинчета, един онлайн супермаркет зареждаме също, скоро отваряме наша собствена локация, където ще имаме и други вкусотии за здравословно хранене.

 

Интервю на Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.