1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Липсата на работна ръка основен проблем в преработвателната индустрия

Липсата на работна ръка основен проблем в преработвателната индустрия

Снимка:

Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България

- Г-н Урджанов, каква е равносметката за развитие на членовете от браншовата организация?

- Равносметката е, че ние продължаваме да се развиваме, да работим, продължаваме да търсим нови пазари, както в страната така и в чужбина. Пазарът е доста голям място има за всички, важното за нас е  държавната подкрепа, от институциите и правителството за промотиране на нашите продукти, извън страната най-вече.

- С какво може да се похвалите, внедрявате ли нови продукти?

- Преди около 2 години беше създадено Сдружение „Традиционни  сурово сушени -  месни продукти“. В него участват фирми на утвърдените в Европа 4 марки. През 2014 г. бяха вписани три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”. В регистъра бе добавен през 2015 г. и „Кайсерован врат Тракия”. Това са нови продукти които се представят доста добре на пазара.

- Кой е основния проблем пред месопреработвателните предприятия?

- Основен проблем е липсата на работната ръка, липса на доказани специалисти, специалисти на всякакви нива. Най - вероятно и там трябва подкрепа от държавата. В Пловдив в Университета по хранителни технологии подготвят кадри, но всички компании търсят опитни хора, затова мнозина от нас залагат на фирменото обучение. Подкрепата трябва да дойде още  от средните училища. Необходимо е да бъдат създадени традиционни паралелки по месопреработка. Младите хора обаче предпочитат да се развиват в чужбина.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.