Науката в полза на фермера

Снимка:

Пол Есджулис, ръководител на отдел Продажби в компанията „Холбай Енерджи“

- Бихте ли представили накратко Вашата компания и нейната дейност!

- Ние произвеждаме биологични торове за почви и растения. Занимаваме се с това вече повече от 11 години и търгуваме с 11 страни, като растем с всяка изминала година. Нашата ключова цел е да помагаме на фермерите да възстановят баланса в своите стопанства. Когато се използват химически торове и интензивни технологии, фермерите имат нужда от естествени продукти, които да възстановят равновесието в почвите. Именно тук ние им помагаме - да възстановят баланса в почвата за постигане на по-добри резултати.

- Какъв е Вашият опит в България?

- Аз работя в България от 4 години. Идвам в страната 5 или 6  пъти в годината. Мисля, че българските фермери са сред най-иновативните, те използват много интензивни технологии. Стремят се да прилагат по-икономични и по-ефективни технологии, и ние искаме да им помогнем да постигнат тези цели. Разбира се, тук не става дума само за продуктите. Ние правим и анализи, предлагаме и консултантски услуги. Така, че осигуряваме продуктите, но и предлагаме цялостни решения , т.е. цялата технология. Ние консултираме и препоръчваме на фермерите какво е най-добро за тях.

- Разкажете за изследователската и развойната дейност и за Вашите продукти!

- Работим заедно с руски и германски учени в разработването на различни видове полезни бактерии, които се развиват в почвата и не засягат растенията. Разработваме бактерии, които не увреждат културите. Така например разработихме бактерия, която помага на фермерите да увеличат добивите - живее в почвата и годишно се прилагат от 39 до 100 кг от продукта на хектар. Продуктът има ниска стойност и може да се постигне голям ефект при ниски разходи. Помагаме на фермерите да използват евтини натурални естествени продукти. На специализиран семинар земеделските производители поставиха въпроса за фосфора в почвите. Ние започнахме да правим проучвания и открихме фосфорна бактерия, която заменя успешно използването на изкуствени фосфорни торове. Това е бацилус мегатериум, която се прилага в почвата и върши значителна работа, която иначе се върши от изкуствените торове.  Фосфорът е свързан с нивото на калций и бактерията помага на растенията да извличат калций от почвата. рН в почвата е ниско - под 5.5, 6 и чрез тази бактерия фосфорът е наличен в по-големи количества за растенията. По принцип фосфорът е блокиран от желязо и магнезий и редица други елементи. Тази бактерия помага да се извлече фосфорът от почвата към растението и води до увеличаване с 20-30% на наличността на фосфор в културите. Фосфорът и калцият са необходим за развитието на културите, а нивото на фосфор е ниско, особено когато температурите са ниски и растенията имат нужда от по-голямо количество. В началото на есента е необходимо да се подготви почвата. Тогава се използват естествените бактерии, които попадат в земята и помагат за нарастване на полезните вещества и развитието на културите. Могат да се използват фунгициди, но това е голяма инвестиция. Използването на естествени продукти води до по-добро развитие на културите и по-високи добиви. Бактериите проникват в почвата и подобряват състоянието й преди сеитбата. Преди покълването е най-доброто време за използване на бактерията.  Може да се смеси с други препарати - пестициди или торове.

- Трябва ли да се предприемат някакви предпазни мерки!

- Няма някакви специални препоръки. Бактерията се добавя към други фунгициди, пестициди или торове или се включва във водата сутрин, когато се напояват културите. Не се препоръчва да се впръсква в растенията в средата на деня. Не се препоръчва използването на пестициди, фунгициди и торове, когато времето е много горещо. Ако температурите са много високи по-добре е препаратите да се прилагат през нощта. 

Автор: Валери Станев

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.