No-Till – алтернатива за бизнеса или терапия за почвата

Адемир Калегари, изследовател на почвите, Бразилия: Грижата за земеделската земя започва с диагностика

- Г-н Калегари, какъв е опитът Ви с технологията No-Till и приложима ли е тя в България, според Вас?

- Почти 40 години работя с No-Till технологията, с различни покривни култури, в различни части на света. Българските фермери имат добра почва, но някои от тях срещат проблеми с ерозията, липсата на хранителни елементи, компактирането. По време на Академията за фермери в Правец, на която любезно бях поканен като лектор, дискутирахме какво може да се направи, като на първо място стана ясно, че фермерите трябва да имат много добра диагностика, за да се анализират проблемите с почвата - във физичен, биологичен и химически аспект.

- С какво това ще им помогне?

- Тогава те могат да създадат план, стратегия, което значи да се засеят растения или покривни култури, има толкова много видове покривни култури, които може дори да се миксират. Идеята на всичко това е почвата да стане по-жива, да се подкрепи биоразнообразието, развитието на микроорганизмите. По този начин могат да се постигнат добри добиви, могат да се намалят производствените разходи, да се получи по-добра печалба, като всичко това може да се постигне по устойчив начин.

- Подкрепихте ли Вашите твърдения с практически постижения?

- Пред участниците на форума аз представих опита на фермерите в Южна и Северна Америка, а също така и на фермери от различни краища на света. Ненапразно акцентирах и на покривните култури. Те са само един елемент от No-Till технологията, при която е необходимо да се оставят растителни остатъци, да се прави сеитбооборот, като се спазва изискването за небезпокоене на почвата, тази система е наистина много устойчива.

- Подчертахте важността и на микоризата!

- Микоризата е много важна гъба, благодарение на която се подобрява водопропускливостта на почвата, също така тя предпазва корените на растенията от нематоди. Има специални покривни култури, които са гостоприемници на микоризата. Благодарение на микоризата растенията устояват на неблагоприятни климатични условия, корените им стават по-здрави и могат да усвояват повече вода и хранителни вещества от почвата.

- Как технологията на практика помага на фермерите?

- За да не се получава компактиране на почвата, е необходимо да се използват покривни култури и да се оставят растителни остатъци на полето. Така се получава по-добра аерация на почвата и по-добро нарастване на корените на културите. А това е гаранция за тяхното по-добро изхранване и по-добрите добиви.

Автор: Валери Станев 

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.