1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Очертава се дефицит на бялото грозде през идните години

Очертава се дефицит на бялото грозде през идните години

Инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното

- Тазгодишната реколта от грозде ще е по-добра от миналогодишната, очаква се да произведем и повече вино. Това ще разшири ли пазара?

- Определено тенденцията е към разширяване. Миналата година отбелязахме 10 на сто ръст на външния пазар, а само за първото шестмесечие на т.г. на вътрешния пазар имаме огромна реализация, без да броим летните месеци – юли и август, когато е морският сезон. За полугодието отчетохме 41 млн. литра при 50 млн. за цялата минала година. Това е с 1% повече спрямо същото шестмесечие на 2010 г. При всички положения ще надминем това, което е било като потребление за м.г. Износът ни пък е 21,5 млн. литра за шестмесечието. Всичко това означава, че повечето продадено вино, независимо къде – на българския или на външния пазар, оползотворява мощностите на предприятията, носи им пари и неизбежно при сегашната кампания те ще се опитат да изкарат още по-големи количества. Дори през тази година се получи парадокс: бялото вино свърши по никое време. Много предприятия в момента нямат капка бяло вино, а новата реколта все още не е станала.

- На какво се дължи това?

- Първо – на голямото потребление и на вътрешния, и на външния пазар. Освен това през тази година за първи път наблюдаваме инвазия на италиански, чешки, словенски, словашки фирми, които купуват грозде от България, за да произвеждат вино. Охладено, гроздето заминава в хладилни камиони за съответната страна за техните предприятия. И това ще бъде тенденция през следващите 10-ина години. Съотношението между бели и червени сортове е някъде 40 към 60 на сто в момента, но не се ли променят нещата – очаква се дефицит на бялото. Затова и суровината вече става кът. Препоръката ни към лозарите е – залагайте повече на белите сортове! Червените са достатъчно, така че да насочим вниманието си към белите сортове. В тях е бъдещето. Бялото се търси все повече, италианците сега предложиха по-високи цени и нашите винопроизводители. Сега върви от 85 ст. за килограм до 1,20 лв. – равносметките показват, че това минава 100% като печалба за лозарите. А и програмите за финансиране на лозаро-винарския сектор са отворени, леснодостъпни са, доста висок процент от средствата се усвоява – сега той е около 67%.

- Очаква ли се да поскъпне и виното?

- Няма как това да стане, пазарът е отворен – освен износ, имаме и внос от страни и от ЕС, и извън ЕС, така че нашите производители няма как да вдигнат цените. Но беритбата на бялото грозде, която стартира в началото на септември, показа абсолютно интензивно и с високи цени търсене на продукцията. Значи, че това е сега модерно, това се търси, това се продава.

- За кои страни изнасяме най-много вино?

Традиционно, руският пазар е основният за нас, също полският, немският, английският. Напоследък изнасяме и количества за азиатските пазари. Турция също вече купува големи количества наше вино, което отива за техните курорти – и миналото, и това лято.

- Докъде стигна проектозаконът за виното?

- Вече е пуснат за съгласувателна процедура, след като я приключим и Министерски съвет го разгледа, влиза в Народното събрание за обсъждане първо и второ четене. Надявам се до Нова година да се справим. Де факто ни трябва от новата винарска година, т.е. от февруари догодина, когато виното е вече готово, за да приложим оттогава по-стриктния контрол, който сме заложили в текстовете. Освен това процедурите за гроздо- и винопроизводителите са опростени, опростено е всичко, което е могло да се опрости. А контролът тръгва от рафта през търговеца, който е доставил виното, през дистрибутора до производителя. Проследяваш цялата верига – кой откъде го е взел, кой му е продал, как се е движило, с какви документи…

- Какво вино пием?

- Като влезете в магазина, виждате вина от 2 лв. до 22 лв. – ние приемаме като документи от винарските предприятия какво, къде се реализира, без да са ни посочили ценовия сегмент, но е погрешно схващането, че като е на ниски цени, виното не е истинско.

- Има ли вино за 2 лв.?

- Тези, които създадоха огромните масиви с лозови насаждения – при разхвърляне на разходите им се получава себестойност на килограм грозде между 20 и 30 ст. От килограм и половина грозде правиш 1 литър вино, т.е. от 45-50 ст. правиш 1 л вино. С обработки, труд, консумативи и т.н. ще го докараш до 1 лв. себестойност – защо да няма вино по 2 лв.?

                                                            Интервю на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.