1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Оранжерийните зеленчуци обичат листното подхранване

Оранжерийните зеленчуци обичат листното подхранване

Снимка:

Димитър Трайков, земеделски производител гр. Сандански

- Г-н Трайков, от колко време ползвате немските листни торове Lebosol във вашите оранжерии?

- Торовете Lebosol ползвам за първа година. Аз отглеждам оранжерийни краставици и домати и знам, че за да изкарам от тях добър добив, трябва да положа адекватни грижи за растенията. За това, те да са здрави и с високо плододаване. Затова, след като се запознах с продуктовата листа на Lebosol, реших да пробвам тези немски листни торове и трябва да кажа, че съм много впечатлен от резултатите до момента.

- Какви точно продукти и по каква схема ги приложихте? Какъв беше ефектът?

- При тазгодишното отглеждане на краставиците прилагането на продуктите Lebosol започнах още от самото начало. Във фаза разсад внесох два пъти Аминозол за преодоляване на стреса и неблагоприятните условия. В следващите вегетативни фази от развитието на краставиците третирах с продукти като Lebosol- Калий 450 за увеличаване на плододаването, Lebosoi -Калций Форте СК, за подобряване на самия плод, и Lebosol- Nutriplant 36 за по-добра и силна листна маса. Внесох допълнително още няколко продукта - Lebosol-Магнезий и Lebosol-Нитрат, и Lebosol-Желязо-Цитрат. Като резултат след използването на продуктите Lebosol растенията наистина станаха доста по-здрави и жизнени. Прави впечатление и това, че самата краставица е изравнена, права и е само първо качество, за разлика от други години, когато сме ползвали конкурентни продукти.

Другото, което ми направи впечатление е, че непосредствено след третиране с продуктите на Lebosol, се наблюдава силен растеж, или както се казва при краставицата- силен цъфтгеж. Това е  ясен признак, че краставицата се чувства добре, жизнена е, и има потенциал за силно плододаване. Например ако за месец след началото на беритбата преди години сме обирали около 10 тона, то тази година, за същия период сме приблали около 14 тона, което е значително увеличение. Прави впечатление и това, че самите растения са доста заредени с плод, което предвещава още по-добри резултати. Аз останах много приятно изненадан от въздействието и ползите от продуктите Лебозол. Те дават изключителна здравина и сила на растенията, подобряват количеството и качеството на продукцията. Ето, на растението до мен се наблюдава навързал плод около 20 краставици. Което по средния грамаж на една краставица между 250 и 300 гр., предполага 5-6 кг. добив отгоре. Всеки колега, който се занимава с оранжерийно производство може да изчисли според растенията на един декар, и да пресметне, че този добив, който до момента сме прибрали- около 14 тона, е напълно постижимо да бъде удвоен. С други думи - да се постигне добив от над 20 тона от декар, което е много добро, да не кажа - изключително постижение. “Използвах сходни продукти на Lebosol и в производството си на домати, където също отчитам значително увеличение на добива и повишаване качеството на плода.
 
Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.