1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. От 100-годишен опит знаем, че партньорството е най-важно!

От 100-годишен опит знаем, че партньорството е най-важно!

Снимка:

Флориан Югенин, управител на Суфле Агро България

Флориан Югенин е управител на Суфле Агро България. Преди това е работил за Малтери Суфле България. Завършил е агроикономика във Франция. Роден е в Лион, но обича България и говори български.

-Г-н Югенин, откога съществува Суфле Агро България?

Офисът в София съществува от септември месец миналата година. Ние сме част от 100- годишната семейна френска компания Суфле и сме представени в 18 държави в Европа, Азия и Южна Америка, като Румъния, Сърбия, Украйна, Русия и др. Основател е Жан Суфле през 1900 г. Неговото дело продължава синът - Мишел Суфле, а днес бизнеса управлява внукът - Жан-Мишел Суфле.

-Какво е общото с Малтери Суфле?

Ние сме една компания, но с различни направления. Малтери Суфле се занимава само с производството на малц, а Суфле Агро България се занимава с продажба на семена, торове и препарати, както и с покупка на зърно.

-Защо едва сега стъпвате в България, след като вече сте представени в почти всички страни от Източна Европа?

Стартирането на бизнес, в която и да е държава изисква сериозни инвестиции. Стратегията на групата е не да се развиваме едновременно в различни държави, а поетапно във всяка. Първо в Чехия, Полша, Русия, Украйна, Румъния, а вече и в България.

-С какво ще спечелите българските фермери?

Предлагаме иновативни продукти и решения, които ще помогнат на земеделците за по-добра реколта и печалба съответно.
Ние имаме голям опит и добра комуникация с другите страни в региона, в който сме позиционирани. Идеята на Суфле не е просто чиста печалба, а партньорство и сътрудничество със земеделците. В това се крие тайната на успеха на всички фирми от групата.

-Какви продукти предлага Вашата компания, освен ечемика, който се свързва с Малтери Суфле?

Идеята на Суфле Агро е да отговори на всички нужди на земеделците. Затова предлагаме на нашите клиенти :

Семена хибриди от нашата селекция с много висок потенциал. Например, при царевицата имаме възможност да предложим широк спектър висококачествени хибриди (от 210 до 530 по ФАО), а при слънчогледа – средно ранен, устойчив на суша хибрид, който е избран от над 50 други такива. Благодарение на опитните полета в различните държави, в които групата Суфле има представителство, имаме възможността да тестваме хибридите в различни почвено-климатични условия и селектираме най-добрите от тях.

Листни торове, които отговарят според целите на земеделците: NitroTopNG увеличава не само добивите, а също и съдържанието на протеин в зърното при пшеницата. Също така OilStart, CereaStart и CornStart помагат на рапицата, житните култури и царевицата респективно, даващи бърз и силен старт след зимния период.

Добавки, които помагат на различните култури да развият потенциала си при критични условия. Например SunGuard, който намалява дехидратацията на всички култури в период на воден стрес. И също ще предлагаме широк спектър от препарати за растителна защита (ПРЗ).

-Хибридите Ваша селекция ли са?

В областта на генетиката работим със световните лидери в селекцията. Подбираме хибридите с най-високо качество, за да осигурим съответно такова и на нашите клиенти и подписваме договор за ексклузивност.

-В България вече има много семенарски компании. Какво ще кажете за риска от конкуренцията?

Да, конкуренцията е силна, но залагаме на качеството и потенциала на продуктите, които предлагаме. След резултатите, които получихме през миналата година от опитните ни полета при различни земеделци (Росен Коев, Русе / Свилен Ангелов, с. Тръстеник, Плевен и други) и тяхната удовлетвореност, ни дават увереност, че ще се намери място на пазара и за нас.

Също така, важно е да се отбележи, че нашите клиенти преди да изберат подходящите хибриди, съобразно почвено-климатичните условия, имат възможност да обсъждат задълбочено това с нашите търговски представители, които на първо място са отлични агрономи. Освен това ние организираме клубове - обучения за земеделците, на които идват с удоволствие, за да се посъветват със специалисти с богат опит, които идват от Франция и обменят мнения помежду си. Истината е, че хората обичат да идват на тези срещи.
Благодарение на нашия 100-годишен опит в земеделието, имаме много голяма база данни относно продуктите – как реагират различните сортове и хибриди на различни територии и условия. Целта е да намерим общи, нови решения в земеделието, подобрения и иновации, които да са в полза на земеделците.

-Нека да обобщим цялата гама, която предлагате.

Семена хибриди слънчоглед и царевица, семена ечемик, листни торове и добавки, които само Суфле Агро предлага на пазара.

Препаратите за растителна защита са друга категория продукти, която дистрибутираме.
Също така се занимаваме и с покупката/изкупуването на различни видове зърно.
Торовете, които предлагаме, отговарят на специфични нужди. Имаме и продукти, които помагат през вегетацията и в края на зимата растението да има по-силен старт.
Освен това предлагаме и добавки, които помагат на растенията да оцеляват при критични условия. Идеята е фермерите да опитат от всички продукти и сами да се убедят в ефективността и отличното им качество.

-Къде ще организирате срещи с фермери?

Ще имаме различни събития, срещи на полето с производители в почти цяла Северна България, но продължаваме и с организирането на нашите Клубове по различни теми, вълнуващи земеделците.

-Интересувате се основно от Северна България ли?

Не бих казал, ние имаме опит със земеделци от Южна България в производството на ечемик и нашата цел е да представим новите ни продукти и пред тях. Но всичко става стъпка по стъпка.

-Харесва ли Ви България?

Много! Като фотограф през свободното време обичам да пътувам, за да откривам красотата на българската природа и много богата история.
Също така много се интересувам от българските традиции и обичаи (кукери, народни танци и т.н.). Научих се да играя хора и много ми харесва българската кухня, особено домашните зеленчуци – вкусът им е уникален!

Интервю на Светлана Трифоновска

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.