1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Стъбла от пшеница стават екологични сламки

Стъбла от пшеница стават екологични сламки

Александра Нисимова, управител на стартъп: Пластмасата вече е в историята, новото модерно е естественото

 - Вашата компания произвежда сламки от пшенични стъбла. Разкажете повече за това начинание.

Произвеждаме сламки от пшеница, които заменят тези за еднократна употреба от пластмаса. Те са български, напълно естествени и издръжливи. Не се обработват с никакви химикали и са изключително подходящи за заведения. Както знаете, в момента има доста алтернативи, като например, хартиени сламки, сламки от макарони, но пшеничните са много по-добри, защото не се разпадат в напитките. Тези сламки са решението на един сложен проблем като замърсяването с пластмаса. Най-хубавото на пшеничните сламки е, че са напълно органични. Ако ги хвърлите на земята, те ще се разградят в рамките на две седмици.

slamki-ot-pshenica

 - Как Ви дойде идеята?

Идеята е моя. Тя дойде по време на университетски занятия, в които говорихме за менажиране и компостиране на отпадъци - какво се третира като отпадък, но реално ние не се замисляме, че такава суровина би била много удобна за сламки. Разсъждавах по темата какво е определението за отпадък и кое може да се използва повторно.

 - Какво сте завършили?

Биотехнологии. Имам и магистратура Екологична биотехнология и започнах да работя като екологичен консултант, но паралелно развивах и тази идея и през последната година се занимавам само с този бизнес.

 - Използвахте ли европейски средства за това производство?

Първоначално стартирахме идеята с наши средства, като две години работихме по този начин, тъй като инвестицията не е много голяма. Миналата година получихме грант от финансираща акселераторска програма.

 - Какво представлява самото производство?

Сламките се правят от стъблата на пшеница, които са нарязани със съответната дължина, като преминават процес на дезинфекция. Самото производство се осъществява в помещение, в което правим почистване, сортиране, рязане, изплакване, складиране.

  - Има ли бъдеще този бизнес?

Смятам, че има изключителен потенциал в България, особено след като беше приета забраната на пластмасите и през следващите една-две години те тотално ще се изчерпят на пазара и алтернативата ще бъде нужна на всички.

 - Модерният човек с такава сламка ли пие?

Надявам се, че да. Новото модерно е естественото.

 - Имате ли идея за други екологични продукти?

Да, имаме идея да правим различни видове съдове. Вилици, ножове за многократна или еднократна употреба от смачкани сламки.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.