В съдружие за отличен резултат

Стоян Желязков и Йордан Койчев гледат 530 биволи

Стоян Желязков и Йордан Койчев гледат 530 биволи и обработват 10 000 дка земя в с. Лозенец, обл. Ямбол. Работят заедно от 17 години. За Стоян Желязков и Йордан Койчев земеделието винаги е било неразделна част от живота. Преди години Стоян работи в бившето ТКЗС, а Йордан е ръководител на производствената база в Учителския институт в Ямбол.

- Стояне, как започнахте да се занимавате именно с животновъдство? Защо биволи?

- Отглеждаме биволи порода Българска Мурра. Основното стадо е от 350 животни. Наследихме старата сграда на местното ТКЗС, тогава животните бяха около 17, постепенно ги увеличихме. Гледаме животните за мляко, продаваме телетата още като малки. От 2000 г. насам трябваше да минат доста години, докато направим бройката. През 2004 г. в старите сгради направихме и централен млекопровод. Сами си правим селекцията, животните ни са много качествени. Породата Българска Мурра е стара българска много добра порода. Биволите са по-сезонни от кравите, млеконадоят през зимата естествено намалява. Допреди две години беше много трудно, от както получаваме субсидия е значително по-лесно. Без субсидия е невъзможно да работим. Няма как да покрием разходите за заплати, за строителство, храна на животните без подпомагане. При нас работят 28 човека, помагат в животновъдството и зърнопроизводството. Към момента се справяме с работната ръка, успяваме да ги задържим, защото плащаме добре. Основните ни работници са от малцинствата, работят повече хора по-малко време, така са свикнали. Продаваме млякото на голяма фирма производител на млечни продукти. Може да се каже, че цената на биволското мляко държи нормални стойности, казвам нормални, защото знам какво се случва при колегите, които гледат крави, там цените бяха много ниски и трябва да се покачат. Сградата, където гледаме биволите е построена по 121 мярка преди три години. Конструкцията е по италиански модел, за построяването много помогна телескопичния товарач JCB. Стоманените конструкции, панелите, абсолютно целият обор от 3 дка е вдигнат с помощта на JCB.

- Защо заложихте именно на телескопичен товарач JCB?

10571090108611031085_10461077108311031079108210861074_1084107710931072108510801079107210901086108810981090_1048107410721085_1057109010861103108510861074_1080_104910861088107610721085_105010861081109510771074_600- Взехме товарача през есента на 2011 г. от Оптиком. Когато решихме, че ни е необходима такава машина поразпитахме наоколо и събрахме много добри отзиви за JCB. Товарачът работи 365 дни в годината в животновъдството. Знаехме, че JCB е най-доброто на пазара от тоя тип машини. В животновъдството има силаж, с товарача го товарим, изградили сме и летните дворове на животните, а всеки ден JCB ги почиства. Имаме няколко кофи - за боклук, за зърно, има вилици за товарене на бали и панелни вилици за палети. В зърнопроизводството през лятото товарим зърно, прибутваме навесите, носи се слама с голямата кофа всеки ден. Събираме и сухата тор с телескопичния товарач. През лятото в дъждовни периоди буквално сме си правили пътищата с JCB. Правим път на животните, насипваме чакъл и камъни, там където са се получили дупки. В най-студените зимни дни преди няколко седмици почистваме торовата пътека на животните, само тя работи безотказно. Дори в най-големия сняг и студ в първата седмица на новата година нашето JCB изчисти пътя след Петолъчката, помолиха ни да помогнем, защото другите машини не смогват. За няколко часа на ден свършва цялата работа във фермата. През годините не сме имали сериозни проблеми с товарача, само рутинните обслужвания. Работим със сервиза в Карнобат, базата се намира много близо. Замисляме се за по-малка машина, която да е по-компактна като размери, за да чисти и влиза в по-тесни пространства. Вероятно отново ще се доверим на JCB. Кабината е много удобна, климатизирана, работи се леко и в студ, и в жега.

- С какви други машини си помагате в работата?

- Имаме продълбочител Dondi, също от Оптиком. Сеем около 1000 дка с царевица, защото произвеждаме силаж за животните. Продълбочаваме почвите и наистина има ефект. Изкарваме без поливане между 2.5 тона и 3 тона от декар. Почвите ни са различни, има пясък, има и чернозем. Използваме го и при слънчогледа, където почвите са по-каменисти. Дори камъните не го затрудняват. Консултирахме се с наши колеги, препоръчаха ни го. Там, където сме го използвали резултатите са уникални.

- Йордане, докато Стоян отговаря по-скоро за отдел животновъдство, твоята основна цел е растениевъдството. Как се справяте там?

- Обработваме над 10 000 дка. с традиционните култури царевица, слънчоглед, пшеница, ечемик, люцерна, рапица относно в землището на село Лозенец, Ямболско. Имахме добри добиви през тази стопанска година при есенниците. Естествено високите добиви винаги се съчетават с ниски цени. Минаха и две градушки през нашия район, което е нетрадиционно, имахме сериозни щети. При пролетниците положението не беше така добро, заради засушаването. Резултатите от слънчогледа и царевицата бяха слаби. Дори се наложи да си купуваме царевица от наши колеги, които имат поливни площи. По изключение се наложи това, иначе успяваме само от нашата земя да задоволим храненето на биволите.

- Какво планирате във фермата?

- Има една малка подробност, че всяко планиране е свързано и с финансиране. Сега сме входирали по мярка 4.1. проект за ново строителство. Чакаме евентуално одобрени и изпълнение на проекта. От там насетне ако имаме нужда от нова машина с удоволствие бихме работили отново с Оптиком. Струва ми се, че най-голямата нужда в момента е от сеялка за пролетна сеитба.

- Голяма част от вашето семейство помага във фермата. Наложи ли се да ги навивате или това е естествено продължаване на фамилния дълг и бизнес?

- Във фермата помагат нашите зетьове - моят и този на Стоян, както и синът на Стоян. Работят и съпругите ни. Не се е налагало да ги убеждаваме, стана естествено, днес работим всички заедно, всеки си има задача и не се меси в работата на другия, само си помагаме. Екипът ни е превъзходен, всички си вършат работата със сърце и удоволствие. Нашите деца са убедени, че работата е добра, че дава своите плодове и виждат смисъла от труда си. Ние преди години сме поставили началото, днес те надграждат. Пред очите им се случи всичко - помнят от къде започнахме и къде сме днес. Мечтая и с наша помощ, разбира се, вървим напред. Помнят и с каква стара техника бяхме, а сега с колко по-добра работим.

Повече за стопанството на Стоян Желязков и Йордан Койчев, както и каква е рецептата на успеха можете да научите ТУК.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар