Все повече млади хора поемат семейния бизнес

Снимка:

Кирил Жендов, член на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

- Г-н Жендов, Вие сте един от най-известните зърнопроизводители у нас. Преди повече от 10 години сте участвали в създаването на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. И тогава, и днес целите ви са едни и същи. Бихте ли ги споделили?

- Както ние, така и Националната асоциация, отстояваме интересите на цялата земеделска общност. За всеки в бранша е добре, когато субсидиите идват навреме в сметката му. Стигне ли се дотам, че трябва заедно да се защитим по някой въпрос, за съжаление оставаме само малка част от този сектор. Бихме искали да се върви в посока към по-мащабно участие на повечето зърнопроизводители в Асоциацията, за да бъдем единни и да работим в полза на сектора. Все пак всеки е в бранша, независимо дали е наш член – от най-дребните и до най-едрите селскостопански производители. Стремим се към повишаване на информираността на земеделците по всякакви важни въпроси, както ежедневни, така и политически.

- По какъв начин?

- Всяка година водим разговори с цел за подобряване на работата на всички, заети в областта на зърнопроизводството. Дали помежду си, дали на високо ниво. Неща, които се налагат от Брюксел, понякога се интерпретират от правителството в ущърб на земеделците. Ще дам пример с междинните култури на полетата. При нас климатът не е като в Германия, Англия или Франция. Горещите летни месеци при нас ще доведат до каламитет на много вредители, с които ще се справим много трудно. Всички искаме да предпазим пчелите и микрофлората. Но залагайки междинни култури – залагаме възпроизводство на вредителите. Това трябва да се регулира на държавно ниво.
Друг проблем, на който трябва да се потърси решение, са климатичните аномалии, които се наблюдават в последните няколко години и трябва да се реагира според обстановката. Очакваме предложения за справяне и от научните институти.

- Как виждате бъдещето на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите?

- Гледам в положителна посока. Причината е, че в нашия регион все повече млади хора имат интерес да поемат управлението на стопанствата на родителите си. И при нас членуват много млади земеделци, които всестранно развиват производството – дали чрез диверсификация, или козметика. Това на практика дава надежда, че от нас няма да остане само спомен. Във всяка една дейност няма ли млади хора – дните ѝ са преброени. От името на нашия съюз мога да заявя, че нашият труд до този момент не е напразен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.