1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Александър Китев: В лоша година се вижда кой колко добър земеделец е

Александър Китев: В лоша година се вижда кой колко добър земеделец е

2023 г. беше добра за Но-тилърите, твърди председателят на АБНТ

 - Г-н Китев, вероятно броят на българските Но-тилъри расте. Каква беше годината за вашата общност?

Годината за нашата общност беше изключително добра. Тази трудна в климатично и икономическо отношение година показа как може да се прави устойчиво земеделие. Има една хубава приказка, че „при хубава година агроном не ти трябва”, защото тогава всичко се случва без проблем. Към тази приказка мога да добавя пък нещо друго, че в лоша година се вижда кой колко добър земеделец е, кой колко добър агроном е, коя технология работи или не работи. Така че, в тази година резултатите, които се постигнаха по полетата на моите колеги Но-тилъри, показаха и доказаха, че Но-тил може да допринесе за продоволствената сигурност на населението на планетата. От друга страна, технологията е рентабилна и е полезна за самия фермер, защото това е едно устойчиво и щадящо почвата земеделие.

 - Как Но-тил се вписва във високите зелени амбиции на Европейската комисия?

Моето лично мнение е, че на Брюксел все още не му е ясно как точно трябва да се случват нещата. Има някакви амбиции за промяна. Преди време бяха заявени много твърдо и много сериозно зелените амбиции. Ние, Но-тилърите, се зарадвахме, че реално това, което се изисква от нас, ние го правим, така или иначе, без да сме принуждавани. Но аз предвидих нещо, което наистина се случи. Фермерите, които са с традиционното, конвенционалното земеделие, масово започнаха да недоволстват. Имаше и стачки и то беше нормално, защото не може да забраняваш нещо, а насреща да не даваш решения. При условие, че забраняваш на фермера да прави обичайните си практики, той не знае какво да прави. Така че, оценката, която мога да дам, е, че политиките не вървят по правилния начин. Този вид земеделие е доказал, че опазва почвата от водна и ветрова ерозия и запазва влагата, че спира деградацията, започва изграждането на плодородна почва и се правят по-малки разходи. Ясно е, че Но-тил работи и дава всичките тези ползи. Въпросът е, че чрез политиките трудно се случват нещата, защото се очакваше фермерите да бъдат насърчени да вървят в тази посока.

 - Колко са Но-тилърите в България и какви площи стопанисват?

В Асоциацията на Българските Но-тилъри членуват 28 земеделци. Има много други стопани, които прилагат Но-тил, но не са наши членове. По груби сметки, достигаме 2 милиона декара обработваема земя, върху която се прилага технологията. Тук е много важно да отбележа, че този вид земеделие по никакъв начин не е подкрепено – нито на европейско, нито на национално ниво. В същото време Но-тил стопанствата се увеличават, площите също. И аз питам: ако нещо работи добре, защо няма политика на подкрепа към него?

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.