1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Айхан Хашимов: Една-две години ще има натиск върху цените и след това нещата ще се стабилизират

Айхан Хашимов: Една-две години ще има натиск върху цените и след това нещата ще се стабилизират

Насочваме се към сортове за прясна консумация

 - Г-н Хашимов, откога се занимавате с малинопроизводство и ягодопроизводство?

От близо 20 години се занимавам с производството на ягоди и малини в района на град Лозница. Стопанството ми е около 300 дка малини, около 60 дка ягоди и от три години разнообразихме дейността си с производството на зеленчуци - основно пипер, домати и зеле. Тенденцията е за намаляване на площите. Преди три години насажденията от малини бяха 400 дка, от ягоди бяха 150 дка, така че тенденцията е за намаляване на площите, защото конюнктурата е такава - цените, производствените разходи ни карат да намаляваме декарите.

 - На какви сортове залагате при ягодите и малините?

Досега залагахме на сортове, които са изцяло за преработка. Това са стари сортове, които са стандарт в търговията със замразени плодове, но напоследък тенденцията в световен мащаб е консумацията на пресни плодове да нараства, т.е. делът на плодовете, които са за прясна консумация се увеличава, спрямо делът на плодовете, които са за замразяване и преработка. В този смисъл и при нас тече преструктуриране на стопанството и намаляване на площите.

Обръщаме малко повече внимание на новите сортове за пресния пазар, защото те са по-капризни към климатичните условия. Тези технологични промени ще продължат, така че основното и най-важното е да се адаптираме към новите условия, към новите сортове, към новите пазари.

 - Вашето стопанство е иновативен център за тестване и внедряване на високотехнологични малинокомбайни. Разкажете повече.

Преди пет години закупихме малинокомбайни - говоря за района на Лозница - четири малинопроизводители си закупиха комбайни. Започнахме да ги прилагаме в брането на малини. Да, нещата се случват, но също трябва да променим сортовете. Новите сортове са предназначени за машинно бране, но стават и за пресния пазар. Те са с по-добри вкусови качества, по-твърди са, по-лесно се берат.

От миналата година закупихме нови сортове, които са американски, по-нова генерация. Светът се променя много бързо и ние трябва да наваксваме.

 - Каква заетост осигурявате?

При нас ангажираме хора, които работят на еднодневни договори. Много малко са хората, които са на постоянни договори при нас, защото естеството на работа е такова, но като цяло от март до септември ние създаваме трудова заетост на хората. Тя не е постоянна. Тя е на приливи и отливи в зависимост от това какво има да се свърши на полето, но най-много е брането. Брането е най-трудоемко и изисква най-много работна ръка, то става все по-скъпо. Тази година брането на малини беше около 60-70 процента от стойността на малината. Не включвам други разходи като горива, торове, препарати, вода, наеми. Тази година една голяма част от производителите на малини са или на нула, или на малка загуба. Има външни фактори, които влияят. Ние сме малък фактор в производството и търговията на малини. Кризи има във всеки един сектор, но въпросът е в условията на криза да видим как бихме могли да се преструктурираме и да продължим.

Въпросът е в тези трудни условия ние да издържим. Една-две години ще има натиск върху цените и след това нещата ще се стабилизират. От друга страна, това е един стрес тест за самите производители на малини, защото през последните години се появиха спекулативни собственици на земя, които започнаха да отглеждат малини само заради това, че печалбата е голяма, но в тези трудни условия повечето от тях вече не произвеждат малини. Така че, за нашия бизнес това е здравословно, един естествен подбор и продължаваме напред.

 - Оцеляват най-добрите.

Най-адаптивните.

 - Какви са условията за постигане на рентабилност при производството на ягоди и малини?

Първо, най-важното нещо е правилният избор на самото място. Второ – технологията, която трябва да се спазва при отглеждане. Сеитбооборот също - защото през последните години при нас се садят малини след малини, ягоди след малини. Всичко това води до падане на добивите, до по-висока заболяемост на растенията. Така че, добрите земеделски практики трябва да се спазват, трябва да се засаждат и нови сортове.

 - Как се развива пазарът тази година?

За съжаление, през последните години се разви една такава тенденция в икономиката, че трудно може да се прогнозира бъдещето. Факт е Ковид, войната в Украйна, сега другата война, която възникна. Всички тези неща правят бъдещето неясно. А когато бъдещето е неясно, един инвеститор няма как да инвестира. Няма как да поеме риск. Тази година беше много трудна, но ще издържим.

Аз съм оптимист, защото засега тенденцията е такава, че ще има леко раздвижване на цените, специално на малините от догодина. Очаква се около 10-15 процента да бъдат цените малко по-нагоре заради засушаването в Испания, бурите и наводненията в Мароко, а Мароко вече е фактор на европейския пазар на ягоди и малини. Всички тези неблагоприятни природни явления там влошиха добивите, също и доставките. Сега в момента се изпитва недостиг, който неминуемо ще настъпи не само на пресния пазар, но и на пазара за замразени ягоди и малини.

 - За каква държавна политика апелирате, която да стимулира развитието на бранша?

Държавата трябва да положи усилия за подпомагане на групите производители. Има нужда от подкрепа на държавно ниво за учредяване и работа на групите, те да работят в правилната насока, в търсене на пазари и т.н.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.