1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Банко Кичуков, земеделски производител: Търсенето на смилянски фасул през последните години е огромно, цената е добра

Банко Кичуков, земеделски производител: Търсенето на смилянски фасул през последните години е огромно, цената е добра

Банко Кичуков, земеделски производител

Предстои регистрацията му като Планински продукт

 - Смилянският фасул е една традиционна култура за страната ни, отглеждана основно в района по поречието на р. Арда. Как се развива интересът към културата през годините?

Напоследък смилянският фасул придоби популярност и всяка година неговото търсене се увеличава. Също и площите, засети със смилянски фасул се увеличават в района на с. Смилян, Арда, Могилица и съпътстващите села, може би са около 36. Най-масовото хората сеят от половин до един декар. Мисля, че около 400-500 дка е възможно да има.

Смилянски фасул

Аз лично започнах с половин декар през 2005 година, а сега имам 3 декара с перспектива да ги увелича до 10 декара. Синът ми се занимава основно. Аз му съдействам. Това е хубавото, че има една приемственост. Той е амбициозен и ще увеличи площите.

 - Защо се увеличава интересът към тази традиционна култура?

Благодарение на неговите вкусови качества. Могат да се приготвят много вкусни ястия. Освен това се отглежда по екологичен начин, защото почти не се използват препарати за растителна защита, тъй като почти няма заболявания. Екологична култура е. Качествен, здравословен продукт.

 - Чужденците харесват ли вкуса на фасула?

Да. В района имаме ресторанти и всички предлагат фасул в различни варианти. През лятото има изключително много туристи. По мое наблюдение всяка година потокът се увеличава.

 - Защо избрахте да се занимавате точно със смилянски фасул?

Има търсене и добра цена. Търсенето в последните 2-3 години е огромно. Ние не можем да смогнем с количества.

 - Каква е цената?

В момента, макар че го няма достатъчно, е 12 лв. на дребно.

 - Какви са добивите от декар?

Благодарение на специфичния климат се получават добри добиви, но не всяка година. Ако температурите са високи, както тази година, реколтата е под риск. 200-250 кг е възможен добив при поливане и при благоприятна година.

 - Какви са сортовете?

Имаме смилянски фасул едър, който е бял и тъмен. Има и смилянски фасул, който е дребен. Това са сортове, които хората са си предавали през годините. Народна селекция. Технологията не е кой знае колко променена.

 - Каква е инвестицията на декар?

До 700 лв. на декар е нормален разход.

 - Опишете самата технология.

Засаждането е до Гергьовден. Той е много чувствителен на слани. Ръчно се сее на 70 см от ред до ред и на 50 см от едно растение до другото растение. Дълбочината е 2-3 см, слагат се по 4-5 зърна. Угнил оборски тор се използва.

След като поникне, се извършват едно-две окопавания. След това се набиват коловете. Основна грижа през вегетацията е поливането. Той трябва да се полива често, защото има плитка коренова система и е много важно да се правят кратки поливки и по-чести.

 - Листно хранене правите ли?

Ние не го практикуваме, защото се създава голяма листна маса.

 - А защо е наложена практиката да се сеят два реда картофи, два реда фасул?

По този начин самият фасул се проветрява. Той пък засенчва картофите и това им действа добре.

 - Кога и как се прибира?

Около 15-20 септември. Прибира се ръчно. В началото на септември се прекъсва връзката на стъблото с корените и това води до по-бързо зреене на фасула.

 - Как да се съхранява правилно?

Той може да бъде съхраняван от 2 до 4 години в хладно помещение при температура около 5 градуса.

 - Къде реализирате продукцията?

Години наред работя с Метро.

 - Какви количества реализирате?

2018-2019 година се реализираха много добри количества, но миналата 2020 година беше сушава и тази година също има опасност да е малко фасулът.

 - Какво стана с желанието Ви да защитите смилянския фасул като географско означение и защитено наименование за произход? 

Имаше положени усилия. Работим по този въпрос, но имаме проблеми с документите. Трябва да ги съберем и да ги внесем в МЗХГ. Пандемията забави нещата. Доц. Десислава Димитрова също ни съдейства. Тя работи по въпроса.

 - Какво желаете да постигнете с тази защита?

Продуктът ще бъде разпознаваем и ще може да се търсят правата, ако има нерегламентирано производство. Освен това има регистрирана марка Планински продукт, ние също искаме да получим такава регистрация за смилянския фасул.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.