1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Даниел Ангелов: През 2007 г. цената на гроздето беше 65 ст./кг, а през 2021 г. - 70 ст./кг, а разходите ми за този период са скочили поне три пъти

Даниел Ангелов: През 2007 г. цената на гроздето беше 65 ст./кг, а през 2021 г. - 70 ст./кг, а разходите ми за този период са скочили поне три пъти

Управляващите ни изслушват, но не ни чуват, казва дългогодишният лозар

 - Г-н Ангелов, може ли лозарството да е основен бизнес?

На този етап - не.

 - Вие с какво друго се занимавате?

Имам и друг бизнес. Имам фабрика за маслини в близост до София. Заведения.

 - Какъв е мащабът на Вашето лозарско стопанство?

Масивите, които стопанисваме, са на приблизителна площ 2000 дка, от които 1000 дка са плододаващи и 1000 дка са млади насаждения. Едно такова стопанство се управлява с много присъствие, с много упорит труд. Ние работим от януари до декември. Това е най-социалният отрасъл в земеделието. Най-много хора има ангажирани поради най-многото ръчен труд.

  - Работна ръка намира ли се?

Най-големият проблем на всички колеги в бранша е работната ръка. Все по-трудно става от година на година. Повечето работници предпочитат да работят в чужбина, където за същата работа получават петорно заплащане.

Тези проблеми се коренят в това, че във всички държави членки, с изключение на България, се субсидира гроздопроизводството и респективно - винопроизводството. Ние не получаваме никакви субсидии. Затова сме неконкурентоспособни за външните пазари и от производител България се е превърнала в консуматор.

Алармираме постоянно държавата в лицето на министерството, на ресорните министри. Изслушват ни, но не ни чуват. Нашите препоръки и нашите искания не се вземат под внимание. Затова се получава и неправилно разпределение на бюджети или липса на такива.

Когато се разпределят кризисни мерки, гроздопроизводителите или са пропуснати, или винаги са на последно място като размер на помощта, която би трябвало да им се даде.

 - Какви субсидии получавате все пак?

Всеки един гроздопроизводител получава пари по така наречения СЕПП или това са 27 лева на дка, които за нас са нищожна сума. Нека да ни изравнят като субсидии, защото българският производител не е второ качество.

Няма ясна визия за бъдещето на гроздопроизводството и ако държавната политика продължава така, то е обречено на гибел. И от гордостта на България, ще бъде споменът на България.

 - Казвате много е трудно. Държавата не помага. Защо продължавате да го правите?

Започнах да го правя преди много години. През 2007 година засадих първия масив. тогава цената на гроздето беше 0.65 лв./кг. През 2021 г. беше 0.70 лв./кг. От 2007 до 2021 година разходите ми са скочили поне три пъти. Един път започнато това нещо е хоби, това е тръпка, това е страст и никой не би го оставил. Всеки гроздопроизводител държи на масива си като на собствените си деца. Работим напук. Губим и работим.

 - Това е специфичен бизнес. Има ли някакъв сантимент?

Има много сантимент. Ако нямаше сантимент, отдавна щях да ги изкореня.

 - Какъв е сантиментът?

Останал ми е спомен от покойните ми дядо и баща. Това ми е още от моето ранно детство. Ние постоянно ходехме по лозята и се надявах, че и аз ще успея и ще продължа традицията. Ние сме имали малки стопанства по 1 дка. Първият ми масив беше 200 дка.

 - Къде реализирате гроздето?

Имаме партньори, с които работим. Те са големи винопроизводители. Постигаме доста високо качество на нашето грозде.

 - Какви сортове отглеждате?

Плододаващите са ни бели сортове. Имаме 9 сорта, винени. Доста разнообразни. Имаме нетрадиционни, по-екзотични сортове, които смятаме да наложим на пазара като вино. В младите, които все още не са плододаващи, вече имаме и червени сортове.

 - Каква е себестойността на декар за създаването на едно лозово насаждение?

Над 9000 лева/дка са необходими за създаването на един лозов масив, с дрениране на почвата, с капково напояване и със съвременна конструкция. Искам да отбележа, че Европа има специална програма, по която се подпомагат гроздопроизводителите за създаването на нови лозя. Европа дава 75% от тази сума като субсидия.

Но пък от друга страна, един масив след петата година би трябвало да започне да ти носи приходи. Разходите са толкова много, че все по-малко хора могат да си позволят да издържат един масив пет години без да получават приходи.

 - Вие, за да преборите тези несгоди, сте решили да затворите цикъла на производство. Да дадете добавена стойност на Вашия продукт.

Така е. След като виждаме, че само гроздопроизводството не може да ни изведе на печалба и не може да бъде бизнес, който да ти дава сигурност и стимул да се развиваш, реших да затворя цикъла и да инвестирам във винарна. В момента изграждаме такъв обект. Надяваме се да дадем принадена стойност на продукцията. Запознат съм също, че пазарът на виното е много труден, защото там има същата конкуренция с винопроизводителите от Европа, които доставят на много ниска цена за България.

 - Вие имате предвид, че държавата трябва да се грижи за имиджа на България.

България трябва да застане твърдо на границата и да следи вноса не само на вино, а на всички продукти, които идват от Европа, защото се оказва, че България консумира всичко, което Европа отказва да го консумира и го изхвърля.

 - Да поговорим малко за инвестицията, която предстои да направите.

Инвестицията, която в момента изпълняваме, е по Мярка „Инвестиции в предприятията” от Националната лозаро-винарска програма. Субсидията е 50%. Половината от сумата ти връщат при добро изпълнение, но цялата инвестиция е около 4 милиона лева.

 - Какъв ще бъде капацитетът на предприятието?

Капацитетът му ще бъде 150 хиляди литра годишно, с опция да се развиваме и да го увеличаваме, ако разбира се, имаме пазари.

 - Как ще финализирате годината?

Тази година е трудна поради факта, че разходите ни са двойно и тройно по-високи в сравнение с миналогодишните, а за цени на гроздето още никой не знае. Притеснява ме, че разходите ще бъдат повече от приходите, което още веднъж ни довежда до извода, че сме принудени да фалираме, ако държавата не обърне сериозно внимание и не седнем на една маса да търсим общо решение на този проблем.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.