1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Даниел Димитров, председател на СК Единство, с. Комощица: Ако целта на един председател е да забогатее, много ясно, че ще фалира кооперацията

Даниел Димитров, председател на СК Единство, с. Комощица: Ако целта на един председател е да забогатее, много ясно, че ще фалира кооперацията

Ако е дошъл за благото на селото, на района и за благото на тази кооперация, ще се развива като нас

Високата рента е един от социалните аспекти, на който кооперацията акцентира в дейността си. Кои са останалите аспекти?

Ние се стараем, освен с високата рента, да помагаме с каквото можем. Имам предвид социалните дейности, които развиваме. Осигуряваме храна на пенсионери, които са останали сами и не могат да си готвят сами. Помагаме на около 50-60 човека на година. Дори им караме храната до портата.

Освен това, когато се налага на някой било за лекарства, било за лечение, те подават молба до управителния съвет. Правим заседания. Разглеждат се тези молби и аз не си спомням да сме отхвърлили нито една молба. Помагаме с парични средства.

Освен това, от 4-5 години за коледните празници даваме по 50 лева на всеки член-кооператор в пенсионна възраст. Зависи от състоянието на кооперацията, но ако все така се развива добре и занапред, можем да си позволим и нещо допълнително.

коомепарция комущица

Относно работниците. Колко места поддържате и има ли безработица в региона?

Всички знаем, че Северозападна България е може би най-изостаналият район, за съжаление. Безработицата никак не е малка. В селото също донякъде, но ние все пак 84-85 човека поддържаме през цялата година.

Има ли условия, които да мотивират младите хора да останат в района?

От 2-3 години нямаме транспорт, който да обслужва населените места. Тези, които работят при нас, смея да кажа, че горе-долу живеят нормално и могат да си позволят да поддържат поне един автомобил. Откъм медицинската част все още имаме зъболекар, лекар, който през 2-3 дни идва в селото.

Какви заплати давате на работниците?

Няма да крия. Имаме и минимални заплати от 650 лева за общите работници. Но пък механизаторите, пък и част от работниците в кравефермата получават над 1000-1200 лева.

Купувате ли земя?

Решихме да купуваме и ние за кооперацията. В момента имаме около 2700 декара собственост на кооперацията. Ние не можем да даваме цени от порядъка на 1800 лева на декар, но се опитваме да заделим по 1600-1700 лева на декар. Това е един от начините да запазим обработваемата земя.

Някакви дивиденти получават ли член-кооператорите?

Да. Хората, които членуват със земя и дялов капитал. На 100 лева дялов капитал се изплаща по 25 лева дивидент на всички член-кооператори. Всяка година около 40 000 лева се раздават под формата на дивиденти.

Имате ли одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони? В какво сте инвестирали?

Два проекта са реализирани по Мярка 121 преди моето управление. Единият проект е бил за модернизиране на сградите и на инфраструктурата между отделните сгради. Вторият е бил за закупуване на техника. Всички машини вече са модернизирани.

Всички селскостопански машини ли са закупени с евросредства?

Не всички. По-голямата част са със собствени пари. Дори не сме ползвали кредит.

Какви субсидии получавате?

В растениевъдството получаваме евросубсидии и държавни доплащания на декар обработваема площ. Спазваме правилата за зелени площи и мисля, че пълният набор от субсидии, които се полагат за обработваема площ, ги получаваме.

При животните също. Участваме в генофонда с млечни породи овце и крави и допълнително освен на бройка животно получаваме субсидия и за производството на мляко.

С какво се различава една земеделска кооперация от бившите ТКЗС-та?Може би някои хора ги бъркат.

Някои, като чуят думата ТКЗС, се отвращават в зависимост от това какви политически възгледи имат. Мисля, че кооперацията е много по-добрият вариант на управление. Като погледнем на Запад, формулата на успеха е да има кооператив. При нас е малко по-различно от този кооператив, който е на Запад, но все пак това е начинът да се съюзят няколко по-малки фирми и да продават продукцията си, да купуват семена и препарати и по този начин ще бъде по-изгодно за тях. Като продават повече продукция наведнъж, цената ще е друга и ще се избегнат прекупвачите.

 

рапица  поле април

Как ще привлечете нови хора, защо не и млади?

Ние имаме достатъчно млади хора. Може би повече от 50% от работещите при нас са млади - говоря за механизаторите. Една част от възрастните предават лека-полека щафетата на своите наследници.

Какви животни отглеждате във фермата на кооперацията?

Поддържаме 250 дойни крави и 400 овце-майки. В момента поголовието с малките агнета е доста по-голямо. При кравите е също по-голямо, защото имаме подрастващи животни.

Печелите ли от животновъдството като цяло?

В последните години пазарът е много труден. Много ниски изкупни цени на нашата продукция. Няколко години, за съжаление, фермата работи на загуба въпреки получените субсидии. Ние наблягаме повече на социалната дейност. Половината от тези, които работят в кооперацията, са заети в животновъдството. Това означава, че ако гледаме само икономическата част, трябва да оставим тези хора без работа и селото да умре.

Колко е изкупната цена на млякото в района?

От няколко години кравето мляко е 0.65 лева на литър. А цената на крайните продукти се покачва. За овчето по-лошо. Имаше цена 1.50 лева. Преди две години дори нямаше кой да го купи. С голям зор намерихме мандра, обаче те казаха 1.05 лв./л. Тази година има по-голям интерес. Две-три мандри се появиха. Качиха цената на млякото на около 1.30-1.40 лева. Тази година фермата е малко по-добре, може би ще минимизираме загубите до нула. Не говорим за печалба все още.

 

оран с трактор

В рамките на животновъдството във Вашата кооперация какво бихте искали да се подобри през следващите години?

Ние се опитваме да намаляваме разходите, за да можем да изкараме разумен резултат. Основното е това, че трябва да са по- високи изкупните цени на продукцията.

Доволен ли сте от избора си да бъдете председател на кооперация?

Работата е доста отговорна. Има моменти, в които ми е много трудно, но все пак тези моменти отминават. Решават се наболелите проблеми и след това колебанията изчезват.

Много кооперации вече са фалирали. Вашата формула за успеха каква е?

Смея да кажа, че повечето от кооперациите, които са фалирали, до известна степен това се дължи на председателя. Затова казвам, че отговорността е доста голяма. Ако този човек е дошъл да забогатее, много ясно, че ще фалира кооперацията. Ако е дошъл за благото на селото, на района и за благото на тази кооперация, ще се развива като нас. Ще бъде добре.

Видео история в предаването Те Побeдиха: 

 

те победихя

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.