1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Европа трябва да навакса с дигиталната трансформация в земеделието

Европа трябва да навакса с дигиталната трансформация в земеделието

Свилен Костов, експерт прецизно земеделие: За всички сектори има решение

 - Г-н Костов, как Европа внедрява така необходимите дигитални решения в областта на земеделието, които са важен инструмент за постигането на целите на Зелената сделка?

Европа усети своето изоставане от САЩ и Китай в областта на ефективното внедряване на технологии в земеделието. На най-високо ниво беше осъзнато, че земеделието не е само субсидии, правила и регулации, ами трябва да има и морковче, освен тояга. За земеделците морковчето са тези нови технологии, които ще бъдат подпомагани за внедряване в стопанствата под формата на инвестиции и субсидии, като естествено се отчита приносът на тези технологии за изпълнението на Зелената сделка и въобще за опазването на околната среда и подобряването на ефективността. Казва се, че Европа има нужда от по-чисто и ефективно земеделие, но факт е, че ЕС е няколко крачки назад.

 - Кой сектор има най-спешна нужда от внедряване на дигитални технологии?

Няма сектор от селскостопанския отрасъл, който да не е заявил своето намерение по един или друг начин да се възползва от тези технологии. Независимо дали говорим за животновъдство, за овощарство, зеленчукопроизводство, зърнопроизводство. Във всички сектори се усеща необходимостта от подобни иновации, като естествено в различните сектори те са специфични. Например, животновъдите имат необходимост от инвестиране в камери и контрол на микроклимата в оборите, проследяване на здравословното състояние на животните и т.н. Овощарите и зеленчукопроизводителите говорят за управление на напояването, на растителната защита, торенето. Така че, всеки гледа от своята камбанария, но хубавото е, че за всички сектори има решение.

 - Имат ли земеделците достатъчно познания да ползват дигиталните технологии? Къде е мястото на обучението?

Съвместно с Аграрния университет в Пловдив създадохме магистратура Дигитално земеделие за магистри-агрономи точно с идеята да има обучени кадри, които отивайки на работа в стопанствата, да изискват, да налагат ползването на такива технологии, защото са запознати с тях.

 - А как се случва дигитализацията на агрохранителната верига?

Тя започва от полето или от обора с ежедневно проследяване и запис на всички действия, които се извършват по отглеждането на земеделските култури или животните. Това означава да се знае какви семена са използвани, какви торове са вложени, какви обработки са направени, какви ваксини или лекарства са приложени на животните и т.н.

Когато записването на тази информация става автоматично, е възможно след производството на една продукция тя да получи своя етикет за произход на ниво партида. Знаете, че повечето преработватели на хранителни продукти използват такава система. Ако те на входа получат информация за произхода на суровината, на изхода няма да има никакъв проблем тази информация да бъде добавена в етикета на продукта.

По този начин потребителят получава информация за целия път на храната до щанда. Също така, става въпрос за контрол от гледна точка на държавата - къде е произведено, кога е произведено, какво количество продукт, през какви етапи е преминало, съхранявано ли е правилно. Много са възможностите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.