1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. HiCorn и DuoSilo са уникални концепции за рентабилно зърнопроизводство и печелившо животновъдство

HiCorn и DuoSilo са уникални концепции за рентабилно зърнопроизводство и печелившо животновъдство

Станой Михов, продуктов и технически мениджър на фирма Лидеа: Всички хибриди, които представяме на българския производител, са тествани в страната в продължение на няколко години

 - Предстои пролетната кампания. Разкажете на кои рентабилни селекционни решения и технологии на Лидеа при царевица могат да се доверят зърнопроизводителите?

През 90-те години на миналия век Лидеа започна да разработва и впоследствие патентова собствена генетична група при царевицата - Tropical Dent®. Това е огромен успех, както за компанията, така и за развитието на царевицата в Европа, тъй като това е най-новата обособена генетика и на практика ни дава огромен потенциал за подобряване на устойчивостите и увеличаване на добивите, дори и при тежки условия.

През 2013 г. бяха представени 1-во поколение Tropical Dent хибриди. През следващите години генетиката се разви с много бързи темпове и през 2017 година вече имахме 2-ро поколение Tropical Dent хибриди, чиито представители на българския пазар са ЕС Метод и ЕС Фаради.

Лидеа царевица

Хибридите, които предлагаме, са селектирани и изпитвани в условията на Източна Европа, което ни дава самочувствие и увереност в тяхното представяне. И това е само началото.

Разбира се, ние се стараем да предложим най-добрите решения на българските производители. Уникалните ни концепции са HiCorn и DuoSilo, върху които нашите селекционери продължават усилено да работят и да усъвършенстват.

HiCorn предоставя сигурно и рентабилно решение при избора на царевични хибриди за зърно, дори при екстремни температури и засушаване.

DuoSilo е концепция, насочена към животновъдите, които отглеждат царевица за силаж, като подсигурява качествен и питателен източник на енергия.

За полета, силно заплевелени с едногодишни и многогодишни житни плевели, също имаме решение. Това е технологията Дуо Систем, включваща хибриди, устойчиви на циклоксидим хербициди.

царевица Лидеа

Това са решения, които осигуряват спокойствие и предвидимост при планирането на всеки един стопанин.

Заедно с качествените семена, които предоставяме на българския производител, Лидеа разработи и специално покритие на семената BOOST&GO, за да осигури поникването на семената дори при неблагоприятни условия.

Boost&GO съчетава четири активни вещества (фунгицид, биостимулатор, микроелементи и покритие, което намалява разпрашаването и осигурява равномерно разпределение на активните съставки върху семето.

  - Какво е характерно за селекционната програма на Лидеа при слънчоглед?

При слънчогледа селекционната програма на Лидеа е една от най-големите в Европа и всяка година изпитваме над 5000 нови хибрида. Генната банка, която Лидеа притежава, ни дава възможност да предложим конкретни решения и технологии на българските земеделци. Предимство за нас е, че всички хибриди, които представяме на българския производител, са тествани в страната в продължение на няколко години. Тук говорим за тестване в различни почвено-климатични условия, устойчивост на синя китка, устойчивост на мана, фома, склеротиния и други икономически важни болести. По-голямата част от хибридите, които предлагаме, са преминали официално изпитване в ИАСАС и са регистрирани в България – още едно предимство. Смело можем да кажем, че избирайки хибриди на Лидеа, земеделските производители решават основни проблеми в тяхното производство.

Слънчоглед Лидеа

Постарали сме се да класифицираме слънчогледите спрямо техните устойчивости на мана и синя китка, за да улесним правилния избор на хибриди за всеки един стопанин:

Mildew MASTER – Essential и Premium, e класификацията за устойчивост на мана. OR MASTER – Essential и Premium, е класификация за устойчивост на синя китка.

 - Какви са предложенията на Лидеа в сорго?

Соргото е друга култура, при която се работи усилено за подобряване на продуктивността, устойчивостта на болести, премахване на танините, съдържащи се в крайния продукт.

И най-голямата новост от фирма Лидеа е пускането на пазара на хибриди, устойчиви на Никосулфурон. Това решение, според мен, ще отвори широко вратите за тази култура и през следващите години очаквам все повече производители да отглеждат сорго, защото това е култура, която дава сигурност при лоши условия, а в същото време печалбите са конкурентни спрямо другите култури.

Сорго Лидеа

  - На кои утвърдени и нови хибриди ще акцентирате през сезон 2022 г.?

При царевицата във ФАО група 200 предложенията са ЕС Субмарин с ФАО 240 и Григри CS с ФАО 280. ЕС Субмарин за своята група по ранозрелост показва впечатляващи резултати и може да се ползва за втора култура. Подходящ е за отглеждане в райони, изискващи по-къса вегетация. Григри CS е с високо съдържание на скорбяла и е подходящ за производство на грис.

В групата 300 ФАО ЕС Метод, с ФАО 380, е най-продаваният ни хибрид и това не е случайно. Има отличен потенциал за високи и стабилни добиви, което го прави предпочитан от производителите. Когато говорим за подсигуряване на добива и при неблагоприятни условия, тогава изборът е ЕС Фаради с ФАО 340. С ранен цъфтеж се отличават Мейфлауър с ФАО 360, Хармониум с ФАО 380 и се представят много добре както в Северна, така и в Южна България. Топкапи CS, с ФАО 390, е интензивен хибрид, който постига потенциала си при интензивно отглеждане.

В група ФАО 400 предложенията са Керала с ФАО 420 - ранен цъфтеж и отлично представяне във всички райони на страната, дори и при условията на Южна България. Надежден хибрид с висок потенциал за добив. Керси CS, с ФАО 440, се представя много добре при по-екстензивни условия.

Не трябва да забравяме и технологичните решения, които вече споменахме – HiCorn с две групи по ранозрелост - ФАО 350 и ФАО 450. При избора на тези хибриди производителите могат да си осигурят спокойствие и рентабилност.

В сегмента силажни царевици, освен добре познатата на земеделците концепция DuoSilo с двете групи по ранозрелост - ФАО 460 и ФАО 610, осигуряващи високи добиви и отлично качество на силажа, Колония CS с ФАО 610 е хибрид с изключителен потенциал за зелена маса и отличен рандеман при производството на биогаз, благодарение на високата енергийна стойност на силажа.

При слънчогледовите хибриди имаме представители от всички технологични групи. В Клиърфийлд технологията новото предложение в този сегмент е CS CLERIA CL с висок добивен потенциал в цялата страна, а също е подходящ и за белене.

Слънчоглед Лидеа

В Клиърфийлд плюс технологията фокусът е върху ЕС Джанис CLP и ЕС Антемис CLP, най-продаваните ни хибриди заради стабилността и високите добиви, които показват през годините.

Новите предложения в сегмента са ЕС Оазис CLP и ЕС Аграрис CLP - хибриди от най-ново поколение, с които можем да отговорим на всички предизвикателства пред производството на слънчоглед в България. ЕС Оазис CLP е интензивен хибрид и тази година показа едни от най-високите добиви в демо полета.

ЕС Аграрис CLP е ранен хибрид и е по-подходящ за условията на Южна България, също така може да се позиционира и в полупланински райони и райони, които изискват ранен цъфтеж и къса вегетация. ЕС Белфис CLP е изключително успешен хибрид за условията в България и през последните две години постига максимални резултати в цялата страна, като и отзивите за него са много добри. Притежава последните устойчивости на мана и синя китка.

В Експрес технологията набираме сила и успяваме всяка година да растем благодарение на ЕС Ароматик SU и ЕС Армоника SU.

ЕС Ароматик SU се представя отлично в цяла България.

Въпреки че той е от олеиновата група, производителите разчитат на него и като линолов слънчоглед заради много добрата му адаптивност към почвено-климатичните условия и високите резултати. ЕС Армоника SU е подходящ за интензивни райони, хибрид с висок потенциал за добив.

Новото предложение ЕС Цейлон SU беше и с най-добрите резултати през 2021 година от демо полета в технологията. Това е слънчоглед от последно поколение в Експрес технологията и за в бъдеще вярваме, че ще бъде водещ в този сегмент.

В сегмента олеинови хибриди нашите предложения са ЕС Електрик CLP HO - добре познат и подходящ за цяла България.

Новото предложение тук е ЕС Емерик CLP HO – многообещаващ лидер в CLP сегмента на олеиновите слънчогледи.

ЕС Джурасик SU HO има много висок добивен потенциал и при интензивни условия може да постигне отлични резулатати.

Една много интересна и перспективна култура, особено за условията в страната, е соргото. Всички хибриди, които предлагаме, са подходящи за отглеждане както в Южна, така и в Северна България, но спрямо целите може да се подбере и правилният хибрид. Хибридите са с висок добивен потенциал, като през годините имаме резултати от над 1 т/дка.

ЕС Арморик е много ранен хибрид, подходящ и за втора култура. ЕС Албанус е от ранна група, с бяло зърно и също може да се използва като втора култура. ЕС Шамал е хибрид между ранната и средно ранната група с много висок добивен потенциал.

сорго Лидеа

ЕС Ализе и ЕС Фьон, средно ранни продукти, са водещите ни предложения – доказани в практиката хибриди, на които може да се разчита за високи добиви и при неблагоприятни условия.

Хибридите сорго за силаж са характерни с това, че изискват по-малко вода в сравнение с царевичните хибриди и са подходящ избор и допълнение към царевичния силаж.

Когато се съчетават силажни хибриди царевица и сорго, може да разчитаме на много добри добиви и в сухи години.

ЕС Арматан е силажно сорго с бял цвят на зърното и съчетава зелена маса и добив на зърно. Подходящ за изхранване на животни.

BmR GOLD e хибрид със специфично оцветяване на средната жилка на листата със светлокафяв цвят. BmR е генетична характеристика, която обуславя високо съдържание на захари и хранителна стойност.

Биомас 133 е силажно сорго, подходящо за производство на биогаз. Заради високото си съдържание на целулоза намира приложение в строителството, както и за производство на хартия и биологична пластмаса.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.