1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. С използването на по-малко ПРЗ няма да станем по-зелени, казва Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите

С използването на по-малко ПРЗ няма да станем по-зелени, казва Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите

Ще си намалим добивите, ще има глад и смърт

 - С какво ще запомните 2021 г.?

Единственото с огромната инфлация. С това, че тази година купувам с четири пъти по-скъп тор. Преди година и три месеца купувахме амониева селитра на 320 лева, в момента я купувам на 1200 лв. Съответно и горивата са с доста сериозно увеличение на цената.

Другото, с което ще запомня 2021 г., е с ръста на цените на зърнените култури като цяло, но там процентът не е 300, за съжаление, а е около 30-40% увеличението. Дали то ще компенсира поскъпването на суровините, не мога да ви кажа. Предстои да разберем.

 - Вашите очаквания за 2022 г.?

Надявам се да бъде по-добра от старата. Но, за съжаление, това, което виждаме, е както се казва: От ден на ден по-добре, от година на година по-зле. Същото е и с ОСП, поради простата причина, че говорим за екология, агроекология, биопроизводство, но тези теми поне в България са много далече от истината. Според мен е огромна политическа спекулация. Пазарът ще покаже дали ще има такова производство или не. Никой не е по-голям от пазара. Ако ще трябва да продавам биологичен домат на 20 лв., а конвенционалния на 5 лв., не знам кой би могъл от населението да си позволи да купи четири пъти по-скъп домат или четири пъти по-скъпа краставица, защото е биологично отгледана.

При положение, че в световен мащаб говорим за население, което гладува, което е недохранено, ние да оставяме 10% пустеещи площи, това за мен е престъпление. Огромно престъпление. Екологични насочени площи се оставят, за да може някаква патица или птица да гнезди. Тя и в момента има къде да гнезди.

Огромни глупости се пишат за тези зелени архитектури и става все по-сложно преразпределението и разпределението на плащанията. Като цяло, нещата стават административно все по-тежки и по-сложни.

По принцип в нашата фирма на нас ни тежи повече да се занимаваме с документооборота, отколкото със същинското производство на полето.

 - Имате ли решение как ще намалявате употребата на ПРЗ?

Не, няма такова. Защо трябва да се намалява употребата на препарати и на торове. Кое го налага да се намалят. По този начин сме щели да станем по-зелени. Няма да станем по-зелени. Ще си намалим добивите, ще има глад и смърт. Това ни чака, ако се спазва това нещо.

 - Опазването на почвите е сред централните теми в новата ОСП. Вие как ги опазвате?

Почвите са от огромно значение за развитието на какъвто и да е вид растениевъдство. Много е важно да се знае на какъв тип почви кои култури най-добре се развиват.

В България нямаме такъв огромен проблем с ерозията на почвите, с изключение на някои райони. Действително се получава едно изхабяване на почвите, но тук е момента да кажем, че много е важен сеитбооборотът. Той е от огромно значение за запазване на почвите и хумусния слой. При недобър сеитбооборот, това води до понижаване на добивите, което означава, че не опазваме добре и почвата.

С цел подобряване на почвеното плодородие, аз използвам естествен тор. Правя го регулярно на три-четири години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.