1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Илия Проданов: Ние сме като италианско семейство

Илия Проданов: Ние сме като италианско семейство

Имаме вътрешна опозиция, но вземе ли се решение - то се изпълнява абсолютно отговорно от всички, казва председателят на УС на НАЗ

 - Г-н Проданов, да направим обзор на вашия 6-месечен мандат - къса клечка ли изтеглихте?

Най-вероятно, като всеки един председател. Председателството винаги е отговорно, носиш тежестта и очакванията на колегите. Но, вярвам, че всички работим със сърце. Всеки един председател е искал да свърши нещо за бранша. Друг е въпросът кой колко е успял, но не всичко зависи от него, а от политическата и пазарната обстановка. Като цяло се вижда, че НАЗ е устоявала на много бури - 17 години са доста време. Надявам се логото на НАЗ да пребъде 170 години.

 - Вие сте задружна общност. Хората обаче се питат: „Ама те не се ли карат помежду си, нямат ли някакви вътрешни противоречия“? Един ваш пост преди време в социалните мрежи предизвика въпросителни.

Ние сме като италианско семейство, то е ясно. Караме се постоянно. Има различни мнения и дори критики. Естествено, най-горещите теми са протестите. Там енергията и емоциите винаги са много силни. Понякога се вземат тежки решения от асоциацията, понасяме си посипването на главите с пепел, изправяме се и пак продължаваме напред, назад няма. Така или иначе, пътят е един - само напред. Колкото и да се караме, колкото и да се критикуваме, ако дойде време да излезем на протест, същите хора пак ще бъдем там и машините ще бъдат на пътя.

байер Декалб 2023

 - В НАЗ има ли хора, които могат да бъдат определени като вечната вътрешна опозиция. Как се справяте с тях?

При нас има огромна вътрешна опозиция, различни мнения, неразбирателства. Вземе ли се решение обаче, то се изпълнява абсолютно отговорно от всички и следваме пътя, който асоциацията избере. При нас решения се взимат само и единствено с гласуване. Тук искам да съобщя, че към НАЗ се присъединява 21-ви член. Колегите от Варненския регион основават асоциация и ще станат членове на НАЗ, така че асоциацията определено расте.

 - Другите браншови организации, които не могат да се похвалят с такава добре организирана, стройна структура с железни правила, често се питат как точно го постигате това. Къде е вашата сила, къде е тайната?

На първо място, това са хората, които членуват в НАЗ - борбени личности, които поддържат духа. Сега е преломен момент, в който младите хора поемат инициативата. Възрастните също не са за подценяване, те са полезни със своя опит. Тайната на успеха е уставът на организацията, който я предпазва от всякакви самосиндикални, еднолични действия, които биха накърнили интересите й.

Когато си председател на тази организация, където и да отидеш в държавните структури, се вижда уважението, което всички имат към НАЗ. Ние поставяме цели, които са общи за бранша и авторитетът по този начин се запазва.

 - Какво си пожелавате на прага на Новата година?

Най-вече здраве на всички членове на НАЗ, на мен и семейството ми и дано да успеем да постигнем тези законодателни промени, които толкова дълго време чакаме. За това обаче е нужна политическа воля.

Интервю на Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.