1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Ивалин Цеков, производител и преработвател: Разликата в субсидията за отглеждането на картофи и ягоди е 10%, но разходите на декар са различни

Ивалин Цеков, производител и преработвател: Разликата в субсидията за отглеждането на картофи и ягоди е 10%, но разходите на декар са различни

Ягодите и малините са плодове, които изискват много ръчен труд, а той е скъп

 - Г-н Цеков, Вие отглеждате ягоди и малини в община Берковица. Също така се занимавате с тяхната преработка. Какви са основните предизвикателства във Вашата дейност?

В Северозапада демографският срив е много сериозен. Липсата на работна ръка започна очевидно да се усеща. Вторият проблем е недостатъчната суровина. Няма вече кой да произвежда тези плодове. Възрастните хора лека-полека си отиват, а младите трудно се наемат в тази дейност, така че суровината липсва.

 - Какъв е капацитетът на преработвателното Ви предприятие?

Моето преработвателно предприятие е малко. То е от порядъка на 220 кв. м с три хладилни камери и работно помещение, като успоредно с него бях принуден да започна да се занимавам със земеделие и да си отглеждам плодовете. Така че, в момента разполагам с около 12-13 декара с ягоди и малини, които са типични за този район, с известната марка Берковска ягода, която напоследък вече почти не съществува на софийския пазар в прясно състояние. Няма достатъчни количества. Преди 15-20 години в този край са се произвеждали по 100-200 тона, а по време на моето детство само в моето село се произвеждаха 400 т.

 - Инвестирахте ли евросредства в предприятието?

Преди години съм участвал по програма САПАРД, успешно се справих. Купих хладилни съоръжения, агрегати и камери. Имах и проект по ПРСР, но не го отчетох много правилно и фактически не получих субсидията, което като резултат се получи по-лошо отколкото, ако си правиш инвестицията на своя глава. Въпреки всичко предприятието работи. Справяме се.

В Берковския регион има достатъчно мощности за замразяване. Просто не достига суровина, за да запълни капацитета на тези мощности. Суровината означава да се развиваме в сферата на земеделието. Отглеждането на ягоди е доста трудоемко, а субсидията, която получаваме, не покрива разходите и се получава неефективно производство поне на този етап.

 - Как вървят цените на ягодите и малините?

raspberry

По отношение на ягодите добивите ми не са добри, защото ги отглеждам на не толкова плодородни почви. При малините, мисля, че се справям добре и съм над средния добив за страната.

Цената на малината мога да кажа. Тя предимно се изкупува за преработка, защото е един от най-нежните плодове и най-нетраен и последните 3 години цената беше спаднала под 3 лева от преработвателите като мен, които купуваха за замразяване.

Предвид на това много от производителите се обезсърчиха и се отказаха и преминаха към биоземеделие. Отказаха се от конвенционално отглеждане на малини, при което тази година се получи по метода на махалото обратният тренд - цените скочиха и в момента замразени малини трудно се намират в страната.

 - Каква е цената на замразените малини?

В момента замразената малина е над 6 лева - говорим за соло замразена малина. Другото е грис – счупеното, което е около 4 лева. Ягодата все още няма висока цена, но все пак 4 лева може би. Българската ягода конкурира добре вносната. Ягоди в момента се търсят замразени, но скоро ще има български пресни.

 - С каква стартова цена започват българските ягоди?

strawberry

Очаквам да не е по-малко от 3 лв./кг. Такива ще бъдат тенденциите да се качват цените благодарение на покупателната способност на населението.

 - Казвате 3 лева стартова цена. Тя ще покрие ли себестойността?

Три лева за ягоди горе-долу е добра цена. Под 3 лева за малини в никакъв случай - не покрива разходите, защото разходите за ръчно бране на малини е 2 лева. Така че, изкупната цена не бива да спада под 3 лева - миналата година изкупната цена на малината беше около 3.5-4 лева, тази година ще бъде не по- малка.

 - Говорим за изкупна цена от производител на пресни плодове, но докато стигне до пазара, до търговската верига, колко пъти се натоварва нейната цена?

Зависи от конкуренцията и от пазара. Има скъпи пазари, има и по-евтини. Аз бих казал, че от 4 лева тя стига до 10 лева до клиента. Поне моите наблюдения от миналата година са такива.

 - Какви цени сте виждали, които са Ви шокирали?

Тези меки плодове са доста спекулативни по отношение на цената. Има възможност да се правят спекулации и съм виждал цени повече от 10 лева за кг малини, но когато започват да се развалят, на следващия ден съм виждал доста ниски цени. Това е доста рисков плод за търговия.

 - Вие защо се насочихте да отглеждате такива рискови плодове?

Местен патриотизъм, да кажем, а другата причина е, че си създадох един пазар за реализация в Софийско за замразени плодове, като съставна част в сладкарството.

 - Според Вас, намалява ли производството на ягоди и малини в страната. Трябва ли да има механизми да се запази това производство?

Има субсидия за плодове, но те не са пропорционални според разходите за производство, защото това са плодове, които изискват много ръчен труд, а той вече е скъп и субсидията по никакъв начин не покрива тези разходи. Ще дам един пример. Разликата в субсидията за отглеждането на картофи и ягоди е 10%. Отглеждането на картофи може да се осъществява изцяло механизирано, докато тук има неизбежно ръчен труд и разходите на декар са многократно повече.

 Интервюто взе Диана Александрова


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.