1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Иван Божанов, земеделски производител от Шумен: За да спестя разходи, преминавам към Но-Тил технологията

Иван Божанов, земеделски производител от Шумен: За да спестя разходи, преминавам към Но-Тил технологията

В новата ОСП Но-тилърите трябва да бъдат стимулирани

 - Здравейте г-н Божанов. Разбираме, че сте решили да преминете към консервационно земеделие. Защо?

Реших да премина към Но-тил технологията поради няколко причини. Първата е, разбира се, заради разходите, които в момента са доста големи. Те са около 120-130 лв./дка. На второ място – ще имам повече свободно време. Не на последно място е грижата за почвата, защото с конвенционалното земеделие ние я разрушаваме. С Но-тил почвата се възстановява, нейния хумус и микроорганизмите в нея.

Другото положително при Но-тил е, че доста по-малко е натоварването и амортизацията на машините, което също ще намали разходите ни. По мои сметки като цяло, при Но-тил разходът трябва да падне поне с 30-40 лева на декар.

 - Къде и какви култури отглеждате?

Обработвам земи в землището на Нови Пазар, около 4000 дка. Отглеждам пшеница, царевица, слънчоглед, пробвал съм с грах, нахут, сега пак ще ги сея.

 - Смятате ли, че като не обработвате почвата, това ще помогне да запазите влагата в нея?

Да. Стопанската 2019-2020 година е типичен пример. Тя беше доста неблагоприятна - нямаше достатъчно влагозапас, след това нямаше достатъчно валежи по време на вегетацията и положението беше зле. Горе-долу това, което вкарахме като разходи на декар, това изкарахме. Даже на места не можахме да получим добив, което значи, че сме на загуба.

 - Как научихте за предимствата на Но-тил технологията?

В интернет има доста информация. Запознах се с други колеги, започнахме да си говорим. Разменяхме си клипове. Срещи се правят онлайн и така ме запалиха. Освен това като отида на някой блок на колега и видя какво се случва, виждам, че нещата се получават. Вече около 2-3 години чета и ходя при колеги, за да видя за какво става въпрос. Убедих се за себе си, че Но-Тил е правилната технология занапред.

 - А как ще решите въпроса с необходимата техника за Но-Тил?

Единственото, което ще е нужно, е да се сее, пръска и жъне. Сеялките за Но-тил не са никак евтини, защото са директни, но аз мисля да ползвам услуги на колеги, които имат такива сеялки. Като се завърти един цикъл, не мисля, че ще е проблем да купя една на лизинг. Освен това ще продам стария си инвентар, с който разполагам към момента.

 - Според Вас, в новата ОСП трябва ли да има специално подпомагане за Но-тилърите?

Определено. Те трябва да бъдат насърчавани да опазват почвата и по-малко да замърсяват околната среда заради липсата на обработки.

Интервюто взе Диана Александрова


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.