1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Комбинацията от традиционни и екзотични билки е все по-търсена от любителите на чай

Комбинацията от традиционни и екзотични билки е все по-търсена от любителите на чай

Антон Лазаров, технолог във фирма за производство на чай

 - Кои са най-емблематичните билки за България?

Те са доста. Като цяло, условията в нашата страна са подходящи за виреене на билки. Много от нашите билки са известни по цял свят.

Като традиционни за нашата страна мога да посоча мурсалски чай, мента, лайка. Жълтият кантарион също – един природен антидепресант. Шипката е богата на витамини. Глухарчето пък има диуретични свойства, особено коренът. Бъзакът е може би една от най-ценните билки, която имаме в нашата страна. В него има доста полезни микроелементи. Много добър имуностимулант е.

Напоследък доста от билките започнаха да се култивират, дори и шипката, маточината, ментата, лайката. Но като цяло, по-добрият вариант е да са диворастящи. Но трябва да се знае, че едно от първите неща е да бъдат правилно събирани, за да може находището да го има и на следващата година. Т.е., да не се изкореняват, да не се чупят цели клони. След това да бъдат правилно изсушени, за да запазят до голяма степен своите полезни свойства.

Технология Косад Семанс - слънчоглед

 - Къде е България по отношение на билките?

В Европа смятам, че сме първенци - като видове, като продукция, но за съжаление има други фактури, които влияят на самото производство. Доста от билките са замърсени с пестициди, което рефлектира на нашия авторитет като страна. Дано повече производители да се замислят и да намалят използването на пестициди, дори да ги ограничат и да минат към екологично производство. Когато билките са нависоко в планината, е друг въпрос.

 - Как да използваме билките?

Билките са помощник за много болежки. Всичко е въпрос на правилно дозиране на съставките. В крайна сметка трябва да намерим баланса между вкус и аромат. В козметиката по-голямата част от билките се използват под формата на екстракти или под формата на етерични масла. Лично за мен е най-добре да използваме нашите билки, които виреят на нашите ширини. Напоследък обаче навлязоха и доста екзотични билки, които малко или много разнообразяват продуктите.

 - Кои, например?

Доста интересна билка е мате, което вирее в Южна Америка. Също и ройбоса, който идва от Африка. В него няма кофеин, подходящ е и за бременни, може да се приема по всяко време на денонощието. Клиторията има доста свойства - подобрява съня, имунната система. Представлява цветчета, които са сини на цвят и когато се направи чай, той става син. Корен от мака, с произход Перу, има свойствата на афродизиак. Проявява се интерес също към ашваганда и женшен.

Пазарът се отваря за нещо различно, ново и модерно. Затова и напоследък доста екзотични билки и подправки влизат в състава на чайовете от нашите традиционни билки, като това се харесва на потребителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.