1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Костадин Костадинов, председател на НАЗ: Съфинансиране на застрахователни премии при застраховка на зърнени и маслодайни култури е нов финансов инструмент за нас

Костадин Костадинов, председател на НАЗ: Съфинансиране на застрахователни премии при застраховка на зърнени и маслодайни култури е нов финансов инструмент за нас

Другите сектори ще получават като помощ до 65% от стойността на застрахователната премия, а ние – само 35%

Г-н Костадинов, тази година за първи път зърнопроизводителите ще могат да участват по държавната помощ за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция. Вашият коментар?

Това се наложи заради изключително неблагоприятните климатични условия през 2020 година - тежки суши в някои части от страната, в същото време градушки в други. Изписани са пет от основните земеделски култури - пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик и рапица.

За първи път ще се подпомагат други сектори освен овощарство. Това е нещо ново, което ще спомогне да намалим финансовия риск при неблагоприятни климатични условия.

Удовлетворяват ли ви условията?

При първите разговори нещата бяха в друга посока, като подпомагането от държавата трябваше да бъде до 65%, а 35% да е участието на производителите. Реално тази помощ си съществува при овощарите. При зърнопроизводството обаче просто ни смениха процентите – ще получаваме до 35% от стойността на застрахователната премия, но все пак това е първа стъпка към нещо ново и нов финансов инструмент, който ще ни осигури поне малко сигурност в тази посока.

Тук искам да допълня още нещо, че са включени всички климатични рискове по избор на самия производител, включително и суша, която досега не е била покривана като риск. Сега смятам, че след като имаме помощ в тази посока, много от производителите ще се възползват от тази услуга.

Бюджетът, който е отпуснат, е пет милиона лева. Имаме ограничение, че един производител може да застрахова до 20 хил. дка. Другото важно нещо е, че застрахователната премия е до 100 лева таван и 5% застрахователна премия. Това значи максимум 5 лева на декар ще може да бъде застраховката, която ще платим, а държавата ще поеме 2.10 лева. Реално това е помощта.

Ще имат ли Вашите колеги интерес към държавната помощ?

Не мога да кажа дали ще се възползват много от моите колеги. Надявам се да усвоим бюджета, защото много голяма част от нас по една или друга причина в годините пострадаха точно от неблагоприятните климатични фактори. Всеки, който смята да има една сигурност, смятам, че ще се възползва. Бюджетът е малък и няма да могат да се възползват всички, но се надяваме впоследствие този бюджет да се увеличи.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.