Костадин Костадинов, председател на НАЗ: Тази година ще постигнем един абсолютен рекорд по производство на пшеница

При пролетниците обаче ще имаме проблеми с добивите заради сушата

 - Г-н Костадинов, прибра се пшеницата в нормални срокове в Добричка област. Какви са резултатите и как бихте ги коментирали. Какво се случва на зърнения пазар?

Резултатите тази година са много по-добри от миналата за цялата страна и особено за Източна България, където знаете, че миналата година добивите бяха около 170 кг/дка. Тази година по наши данни добивите за областта вървят до 600 кг/дка. Такива са и в цялата страна средно.

Тази година по отношение на пшеницата ще постигнем един абсолютен рекорд по производство. Стигаме и надминаваме резултатите от комунистическо време. Имаме късмет. Виждате, в света говорим за недостиг на пшеница. Пазарът е доста динамичен. Покачвания и слизания. Важното за всички нас е да решим кога да продаваме. Ще има много сърдити. Ще има недоволни. Ще има и много доволни. Пазарът е много динамичен и в момента всеки прави преценка по отношение на продажбата.

 - Цената скочи преди дни. Надскочи психологическата граница от 400-410-415 лева за тон. Това по някакъв начин ще удовлетвори ли земеделските стопани. Питам, защото още в началото на 2021 г. скочиха цените на всички препарати и торове. По-високата цена би ли компенсирала тези скокове в цените. Би ли компенсирала себестойността на декар пшеница?

Тук нещата стоят по друг начин. Цените на консумативи, торове, препарати, семена скачат. Преди да се вдигне цената на пшеницата. Така, че те са вложени и малко или много цената е резултат от тяхното покачване.

Дали ще компенсират разходите - различно е за всеки, но тенденцията е, че нещата пак вървят към един баланс.

С пшеницата ще сме добре, обаче в момента виждате какво е състоянието на пролетните култури. Два месеца няма дъжд. Очакваха се едни резултати, но като започнем да жънем, ще видим какво се получава. Смятам, че там ще има проблеми за много колеги в добивите.

 - Говорим конкретно за царевицата.

За царевицата и за слънчогледа. Колегите в България жънат от 2 август. Слънчогледът е около 100 и няколко кг на декар. Така че, тази суша скъси периода на узряване и намали добива.

 - В Добричка област как са нещата?

В Добричка област нещата засега са добре.

 - С оглед на това, че се получиха добри резултати от пшеницата започна да се коментира и спекулира с размера на рентата.

Аз съм го казвал, както всяка година, че рентата е продукт на печалбата. Досега сме прибрали една или две култури. Има още 2-3 култури, които ще се жънат и трябва да се видят резултатите.

Все още е рано. Нека да приключи годината.

 - Може ли да се каже, че това са спекулации?

Естествено. Не знам какво искат да постигнат с това. Някакво напрежение ли. За нас най-важно е да паднат дъждове и да продължим нашата работа с предсеитбените подготовки за рапици и пшеници и да приберем продукцията, която е на полето. Станаха много анализаторите и врачките. Нека да си свършим работата докрай и да видим какво се случва.

Интервюто взе Галина Недкова 


Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.