1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Красимир Учителски, земеделски производител, село Първомай, общ. Петрич: Отглеждам розовите домати по традиционна българска технология

Красимир Учителски, земеделски производител, село Първомай, общ. Петрич: Отглеждам розовите домати по традиционна българска технология

Красимир Учителски, земеделски производител

Интересът към атрактивния зеленчук расте в последните години

 - Вие отглеждате основно розови домати. Защо се насочихте към тях и какви са сортовете?

Розовите домати са най-вкусни. Най-търсени на пазара. Отглеждам основно българските сортове Розова магия и Ръгби, както и обикновен хибрид розов, който се продава също така добре на пазара като другите. Отглеждам ги на площ от около 10 дка, оранжерийно производство.

Със земеделие се занимавам от 2001 година. Първата култура, която започнах да отглеждам, беше обикновени картофи. Насочих се към розовите домати през 2011 година.

 - Има ли по-голямо търсене на розови домати през последните години?

Да, има. В началото, като започнах да се занимавам, не беше чак толкова голямо търсенето, защото в нашия край бяхме малко производители, които произвеждахме домати. Сега има и други колеги, които произвеждат и доста сме го развили това производство. Отглеждат се добри количества и се реализират на пазара. Поддържат най-висока цена. Розовите домати са по-особени за гледане, по-трудни, дават по-ниски добиви.

 - Защо точно български сортове?

Защото са най-вкусни. Те са изпитани в годините и знаем, че вереят при нас. В съседна Гърция не може да произведат такива домати, защото там са много различни атмосферните условия.

Розови домати

  - Какви са вкусовите качества на тези сортове?

Те са с малко повече захарност. По-ниска киселинност. Имат плътна консистенция.

 - Каква е технологията на отглеждане?

Аз ги отглеждам по стара технология. Култивирам почвата 2-3 пъти. Отглеждам разсад около един месец. Като достигне до 20 см височина, го разсаждам в оранжерията. Имаме едно основно наторяване с оборски тор. После подпомагаме растежа и с други торове, по-модерни. Избягваме тежките нитрати, слагаме основните хранителни вещества. Калий - да са по-лъскави доматите, да имат търговски вид. Фосфор - за да се заздрави кореновата система.

 - С какви неприятели основно се сблъсквате?

Основният неприятел е Тута Абсолюта. Имаме акари. Използваме препарат, който убива яйцата и ларвите на насекомите, той е с един ден карантина. Аз не пръскам системно. Пръскам само когато видя, че растенията не се чувстват добре или нещо видимо се забелязва.

 - А борбата с болестите?

За тях основно ползваме медни препарати.

 - Производството целогодишно ли е?

Производството е от края на май - началото на юни до ноември месец. Това са почти шест месеца. Обмислям да сложа отопление. Поне осем месеца да имаме домати.

 - Към какви добиви се стремите?

Ако достигнеш 5 тона от декар от Розовата магия, е много добре. Обикновено получаваме около 3 тона, максимум до 4 тона.

 - Имате ли внедрени дигитални технологии за управление на климата и на поливането в оранжериите?

Единствено имам вградено автоматично поливане, което е с настройка. Сутрин и вечер се полива по малко. Микроклимат не осигуряваме. Ние не сме толкова големи земеделци да създаваме микроклимат. Нашите оранжерии са парници. Не са модерни. Сега има отворен прием по подмярка 4.1. Мислим нещо да модернизираме.

 - Как ги обслужвате оранжериите. Какъв персонал имате нает?

Имам двама човека основни, които работят. Аз работя. Съпругата ми също. Като сме в беритба взимаме хора.

 - Какъв е периодът на съхранение на розовите домати?

До 5 дена при температура не по-висока от 15-16 градуса.

 - По отношение на новата ОСП и намеренията да бъдат подкрепени повече малки и средни производители - какво мислите за тази политика?

Тази политика е много добра, защото когато на малкия и среден земеделец му се обърка една култура, трябва да му се помогне. А производителите се отказват. Оставят оранжерии и заминават за чужбина. Виждам го.

 - Добра новина е, че обвързаната подкрепа ще остане и в новия програмен период.

Аз участвам по обвързаната подкрепа. Тази подкрепа за нас е важна. Има хора доволни и недоволни. Лично моето мнение е, че ставката като пари не е лоша. Аз съм доволен за последните години. Ставката е 1500-1600 лв./дка за оранжерийно производство. Трябва да се учим да оцеляваме без тези пари и трябва да дойде момент да сме самостоятелни.

 - Освен розови домати какви други зеленчукови култури отглеждате?

Пресни картофи, зеле, репички, къдрави салати.

 - Къде реализирате специално розовите домати?

Реализирам ги на едро, и на дребно. Има магазинчета, които захранвам в района. Една маса на пазара. Основната продукция се продава във верига магазини и към Метро продаваме.

 - Доволни ли сте от това партньорство – директно търговската верига да изкупува продукцията Ви?

Условията са удовлетворяващи за мен и за тях. Една стока като мине през много търговци, се оскъпява. Много пъти се получава така, че ние продаваме домати на 1 лев, а в същото време в един голям град Вие си купувате домати на 4 или 4,50 лв., което за мен не е нормално.

 - В момента каква е цената на едро и на дребно?

Ако Розовата магия я продавам на 2,50 лева на едро, на дребно я продавам на 3 лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.